pasoddy.com
O psimaPasmine pasa razvrstane po abecedi, po klasifikaciji međunarodne udruge FCI, američke AKC te po državama iz kojih dolaze (standard, povijest, foto, video ...)
Untitled Document
 

Pas puno bolje od ljudi može vidjeti i najmanje pokrete u daljini. Međutim, čovjek puno bolje vidi na blizinu. Pseće oko osijetljivije je na svijetlost i pokret od čovjećjeg, ali s razmjerno slabijom moći razlučivanja.Orijentacija u okolici pomoću vida u pasa je od trećerazrednog značenja. Usporedimo li psa s čovjekom, onda pas vidi kao čovjek samo prvih nekoliko mjeseca života. Mlado štene progleda u prosjeku od 12. do 15. dana života. Oči mu se sasvim razbistre oko 1 mjeseca kada počinje vidjeti svoju okolinu kao i normovidan čovjek. No zbog stalnog razvoja kratkovidnosti ,već sa 8 mjeseci mladi pas nije u stanju prepoznati svoga vlasnika na udaljenosti od 100 metara ako vlasnik miruje i ako se isključe ostale mogućnosti prepoznavanja. U dobi od 2 godine ta se udaljenost smanjuje na manje od 40 metara, a u dobi od 8 godina više uopće ne vidi već samo razlikuje sjene. U to je vrijeme već razvijena i staračka mrena na očima. To što pas u toj dobi pokreće oči kao da promatra, a zapravo prati mirisna i zvučna zbivanja stvar je navike i stečena iskustva.
Raspoznavanje boja mesožderima nije toliko značajno kao životinjama koje se hrane raznobojnim bobicama, voćem ili sjemenkama. Dugo se smatralo da psi ne razlikuju boje, ali to je samo djelomice istina. Oni ne mogu razlikovati boje od zelenožute i narančaste do crvene, ali su istraživanja pokazala da razlikuju one iz suprotnog dijla spektra

 
Tijelo
Vid
Miris i okus
Sluh
Krzno i koža
Kostur
Untitled Document