pasoddy.com
O psimaPasmine pasa razvrstane po abecedi, po klasifikaciji međunarodne udruge FCI, američke AKC te po državama iz kojih dolaze (standard, povijest, foto, video ...)
Untitled Document
 

Koža i dlaka psa pružaju fizičku barijeru koja onemogučava štetnim kemijskim spojevima i mikroorganizmima da prodru u organizam. Koža je osjetilni organ koja regulira tjelesnu temperaturu psa-podizanjem, i spuštanjem dlake smanjuje se, odnosno povećava gubitak topline. Žlijezde u koži izlučuju u kožu i na kožu tvari koje ju prehranjuju i daju joj sjaj.

Koža se sastoji od dva glavna sloja. Površina (epiderma) je tanka i ne naročito jaka, ali neprestanim stvaranjem novih stanica održava zaštitnu ulogu i integritet kože.
Ispod epiderme, jak i elastičan dermis daje koži snagu, a epidermis je opskrbljuje krvlju i živčevljem.
Dlaka psa raste ciklički. Postoji razdoblje aktivnog rasta, koje se izmjenjuje sa prijelaznim razdobljem, nakon kojeg slijedi razdoblje mirovanja. Linjanje počinje kada se sprema nova dlaka. Ciklus rasta kontroliraju mnogobrojni čimbenici, kao što su temperatura, povečanje ili smanjivanje dnevnog svjetla, hormoni, ishrana, stres i genetska osnova.
Ispadanje dlake naojobilnije je u proljeće, kada pas ne treba više svoje zimsko, gusto krzno i ponovo u jesen kada se kraće ljetno krzno zamjenjuje gušćim, dužim pokrovom.
Krzneni pokrov više se razlikuje kod različitih pasmina pasa, nego kod ijedne druge vrste domačih životinja, jer više različite građe može izrasti iz svakog pojedinačnog dlačnog omotaća. Grublju primarnu dlaku nalazimo na površini i ona može biti okružena malim sekundarnim djelovima, koju zovemo poddlaka
 
Tijelo
Vid
Miris i okus
Sluh
Krzno i koža
Kostur
Untitled Document