pasoddy.com

Home >> O psima >> Minijaturni šnaucer >> O pasmini

Minijaturni šnaucer
  paw O karakteru patuljastog šnaucera govori se u novom standardu izdanom 2000, ali evo jedne priče koja je na šaljiv način oslikava karakter svih Šnaucera pa i patuljastih:

Šnaucer
Imućan gospodin je riješio da ode na safari u Afriku. Sa sobom je radi društva poveo svog vjernog ljubimca šnaucera. Jednog dana, Šnaucer se zaigrao jureći leptire i nedugo potom otkrio je da se izgubio.
I tako lutajući okolo, primijetio je leoparda kako mu se trčeći približava sa očitom namjerom da ga smaže za ručak.
Šnaucer je pomislio: "U redu, sad sam u velikoj nevolji!"
Onda je primjetno gomilu kostiju tu na zemlji u blizini i odmah je sjeo dolje i počeo da ih gloda, leđima okrenut zahuktaloj mački.
Baš prije nego što se leopard spremio da skoči na njega šnaucer reče naglas:
"Čovječe, ovo je bio baš ukusan leopard, pitam se ima li ih još u blizini, još sam gladan."
Čuvši to, leopard zaustavi svoj napad u pola skoka i prestrašen pobježe u obližnji šumarak.
"Vau " reče leopard "To je bilo baš blizu, zamalo da me pojede taj šnaucer."
Za to vrijeme, majmun koji je čitavu situaciju pratio sa obližnjeg drveta, pomisli da bi mogao da svoje saznanje dobro iskoristi i mijenja informaciju za leopardovu zaštitu. I tako, on krene za leopardom.
Šnaucer vidjevši ga kako velikom brzinom juri za leopardom, odmah ukapira o čemu se radi ali nije mu vredilo da bježi jer bi ga leopard začas stigao.
Majmun ubrzo stiže leoparda i ukratko mu objasni kako ga je šnaucer prevario.
Leopard je bio bijesan jer je ispao takva budala i reče:"Hajde Majmune, skoči mi na leđa, hoću da i ti vidiš što ću da uradim tom lukavom psu."
Šnaucer, vidjevši leoparda kasača i majmuna jahača kako mu se približavaju u punom trku pomisli:"Što ću sad da radim? Moram da smislim nešto i to brzo" I umjesto da bježi pas sjede dolje leđima okrenut napadačima, pretvarajući se da ih nije video...i baš kad su mu se približili taman toliko da ga čuju ,on reče: "Pa dobro gdje je više taj Majmun? Poslao sam ga prije pola sata da mi uhvati još jednog leoparda."

AKO IH NE MOŽEŠ ZASJENITI BRILIJANTNOŠĆU, ONDA IH ZBUNI DRSKOŠĆU

Izvod iz standarda :
''Tipične osobine su njegov ljubazan temperament spojen sa smišljenom mirnoćom. Osobit je njegov dobroćudni karakter, volja za igrom i odanost gospodaru. Vrlo je nježan prema djeci, tolerantan, živahan, ali ne razdražljiv. Visoko razvijena intuicija, mudrost, sposobnost za učenje, hrabrost, izdržljivost i otpornost na bolesti daju sve prednosti za obiteljskog psa, psa čuvara i psa za pratnju, a sve je to određeno temperamentom i ponašanjem malog psa. Inteligencija, neustrašivost, izdržljivost i živahnost čine patuljastog šnaucera prijatnim kućnim psom - kako čuvarom tako i psom za pratnju koji se može držati čak i u malim stanovima bez problema"

Šnauceri su psi velikog srca, hrabri , prema vlasniku osjećaju bezgraničnu ljubav pomiješanu sa ponosom koji samo šnaucer može da ima. Divnog su karaktera, živahnog, uvijek spremnog na igru, a opet potpuno ozbiljnog u situacijama koje nalazu ozbiljnost. Zahvalni su za život u stanu, ne linjaju se, nemaju ''svoj miris'', mogu ići svuda sa vlasnikom, jako su prilagodljivi... To su psi za ljude koji žele psa koga mogu naučiti svom načinu življenja, jer to su psi koji mnogo mogu da nauče .

Njihova prednost, koja ih svrstava u najbolje kućne pse, u odnosu na druge pse je:
- da se ne linjaju- dlaka im zahtjeva trimanje i šišanje ali prednost toga je da se ne linjaju. Sa jako malo truda oko dlake (2 puta tjedno očešljati psa...) ovaj pas neće ostavljati dlake po stanu.
- da nemaju ''svoj'' miris, ne osjećaju se kao druge pasmine pasa, mrze šampone jer poslije šamponiranja dugo mirišu na šampon sto je za njih kao pse neprijatno.
- da su mali, oko 35 cm visine, tako da su to ''veliki psi u malom pakiranju'' jer u duši oni nikada ne priznaju da su mali
- da jedu malu količinu hrane, oko100 gr. hrane dnevno, pa zbog toga im se može priuštiti najbolja hranu na tržištu
- da vole da putuju, to psi ''za ponijeti'' jer se mogu ići čak i autobusom, avionom (računaju sekao višak prtljage)
- ne zahtijevaju puno vremena za šetnju, jako su prilagodljivi po tom pitanju, zadovoljiće se izlaskom od 5 minuta i malom igrom u kući, a isto tako u dužu šetnji, vikendu, joging... . Patuljaner će biti oduševljen i biće vlasniku vjeran pratilac...
- jako su pametni ali sa tim ide i ono tvrdoglavi tj. vole da budu uvek glavni ali sa pravilnim odgojem postaju divni psi koji se uvijek ponašaju onako kako vlasnik želi
- zahvalni su za porodice sa djecom - iako mali rastom nisu razdražljivi kao mnoge druge ''male'' pasmine. Normalnim odgojem psa o ponašanju sa djecom i odgojem djece o ponašanju sa psom dobiva se predivno prijateljstvo između psa i djeteta gdje dijete puno toga može da naući, a pas dobiva najboljeg prijatelja za igru...

Odgoj
Patuljaner je onakav kakav je i vlasnik!
Upravo tako, ako je vlasnik lijen i njegov šnaucer će biti ljen i zadovoljno će uživati u zajedničkom popodnevnom drijemanju. Ako je vlasnik sportaš i patuljaner ce biti sportaš. Sa radošću će ćekati svaki polazak na trening, trčanje, duge šetnje, agiliti ...
U odgoju PRINCIP je jako bitan, ne je uvijek ne, da je uvijek da... Principijelnost je jedna od ključnih stvari pri odgoju šnaucera. Da bi vas šnaucer besprijekorno slušao on prvenstveno mora da vlasnika poštuje, patuljaner će ga uvijek voljeti ma što radili, ljubav šnaucera se ne mora zaslužiti ali poštovanje mora... Uvijek osjete tko je ''najslabija'' karika, i nikada se ne ponašaju isto prema svim ukučanima, niti prema svim gostima, nije im potrebno puno da shvate tko je tko.