pasoddy.com

Home >> O psima >> West Highland White Terrier >> Standard

Majmunski pinč
 
FCI standard: N° 85 / 20. 01. 1998 GB
DATUM STANDARDA : 24.07.1987.
Klasifikacija FCI: Grupa 3 - Terijeri Sekcija 2 - Kratkonogi terijeri Bez radnog ispita
OPĆI IZGLED
Snažno građen, dubokog prsiju i rebara, ravnih leđa i snažnih udova, mišićavih nogu, u velikoj mjeri iskazuje kombinaciju snage i aktivnosti.
PONAŠANJE/
TEMPETRAMENT
Malen, živahan, odvažan, čvrst, pun samopouzdanja, pomalo okorjelog izražaja, pozoran, veseo, hrabar, samosvjestan, ali druželjubiv.
GLAVA
GLAVA
Razdaljina od potiljne izbočine do očiju je nešto veća od dužine predijela lica. Glava je bogato odlakana i nošena pod pravim kutem ili nešto manje u odnosu na osovinu vrata. Nije nošena ispruženo.
PREDIO LUBANJE:
Lubanja - Blago zaobljena, a ako prstima prelazimo preko čela pipamo glatku površinu. Vrlo lagano se stanjuje od linije ušiju prema očima.
Stop - Izražen stop, kojeg tvore teške, koštane ivice odmah iznad vrlo blago uvučenih očiju i lagano udubljenje između očiju.
PREDIO LICA:
Nos - Crne boje i prilično velik, glatko se uklapa u obris njuške. Nije izbočen prema naprijed.
Njuška - Prednji dio glave ili lice psa postupno se stanjuje od očiju prema njušci. Nosni hrbat nije konkavan, a predio ispod očiju prema njušci nije upao, već je dobro građen i ispunjen.
Vilice/Zubi - Vilice snažne i u liniji. Širina između očnjaka treba biti dovoljna da psu daje traženi izraz radnog psa. Zubi su veliki u odnosu na veličinu psa, pravilnog karastog zagriza (gornji zubi se tijesno preklapaju preko donjih zubiju i postavljeni su okomito na vilicu).
Oči - Međusobno široko usađene, srednje veličine, nisu okrugle, što je moguće tamnije boje. Blago upale u glavu, oštrog i inteligentnog izražaja, što im kroz guste obrve koje ih nadsvođuju daje prodoran pogled. Svijetlo obojene oči su izrazito nepoželjne.
Uši - Male, uspravne i čvrsto nošene, završavaju s oštrim vrhom. Nisu usađene međusobno niti preširoko niti preblizo Dlaka po ušima je kratka i glatka (poput samta) bez (kakvih resa na vrhu. Uši koje imaju obli vrh, koje su široke, velike ili mesnate uši, preobilno odlakane uši izrazito su nepoželjne.
VRAT
Dovoljno dug za pravilnu nasađenost glave, mišićav, postepeno se širi prema korijenu vrata kako bi se lijepo stopio s koso položenim plećkama.
TRUP
Kompaktno. Leđa - Ravna. Siabine - Široke i snažne. Prsa - Duboka, rebra dobro zasvođena u gornjem dijelu, doimaju se pomalo plosnato sa strane. Zadnja rebra prilično duboka, a razmak između zadnjeg rebra i udova što je moguće kraći, a da se zadrži slobodno kretanje tijela.
REP
Dužine 12.5 do 15 cm, odlakan oštrom dlakom, bez zastavica, Što je moguće ravniji, nošen uzdignuto, ali ne zavijen prema natrag ili prebačen preko leđa. Dugačak rep je nepoželjan. Rep ne smije biti rezan.
UDOVI
PREDNJI UDOVI: Prednje noge su kratke i mišićave, ravne -i bogato odlakane kratkom, čvrstom dlakom.
Lopatice - Koso položene prema leđima. Lopatice su široke i položene usko uz prsni koš. Zglob lopatice i nadlaktice postavljen prema naprijed.
Laktovi - Dobro ugrađeni, dozvoljavaju slobodno pokretanje prednjih nogu, paralelni s osima tijela.
STRAŽNJI UDOVI: Snažni, mišićavi i široki poprijeko vrha. Noge kratke, mižićave i žilave. Bedra - Vrlo mišićava i međusobno ne jako razdvojena.
Došaplja - Savijena i dobro postavljena ispod tijela tako da su međusobno prilično blizo u stavu ili kretanju. Ravna ili slaba došaplja izrazito su nepoželjna.
Šape: Prednje šape su veće od stražnjih. Okrugle, proporcionalne po veličini, snažne, bogatih jastučića, prekrivene kratkom, oštrom dlakom. Stražnje šape su manje i također debelih jastučića. Poželjno je da su svi nokti ispod površine jastučića crne boje.
HOD
Slobodno, u ravnoj liniji, lagano. Sprijeda, noge se pružaju ravno naprijed iz lakta. Kretanje stražnjih nogu je slobodno, snažno i povezano. Koljena i došaplja su elastična, a došaplja unutar linije tijela daju dobar potisak. Kruto ili ukočeno kretanje odostrag, kao i kravlji stav su izrazito nepoželjni.
DLAKA
Dvostruka dlaka. Vanjska dlaka je oštra, dužine oko 5 cm, bez ikakvih kovrči. Poddlaka, koja je poput krzna, kratka je, mekana i priljubljena. Otvorena dlaka (koja strši) je izrazito nepoželjna.
BOJA
Bijela
VISINA
Visina u grebenu iznosi otprilike 28 cm.
GREŠKE
Svako odstupanje od standardom napisanih osobina smatra se greškom, a greška se procjenjuje u odnosu na stupanj izraženosti.