pasoddy.com

Home -->> Pasmine -->> FCI 5 -->> Peruvian Hairless Dog -->>> Standard
Peruanski bezdlaki pas
 

 

FCI standard: N° 310 25. 04. 2001.
Zemlja porijekla:Velika Britanija
Datum standarda : 13.03. 2001.
Klasifikacija FCI: Grupa 5 - Špic tip i primitivni tip pasa, Sekcija 6 - Osnovni tip (pra tip)

  
OPĆI IZGLED

Ukupno riječ je o elegantnom i vitkom psu, čiji izgled odaje brzinu, snagu i sklad. Ne smije djelovati nezgrapno. Osnovna osobina pasmine je da na tijelu nema dlake. Dalja osobenost je gotovo uvek nepotpuno zubalo. Plemenit u naravi i veoma privržen obitelji, rezerviran je prema strancima. Živahan je, oprezan i dobar čuvar.

PROPORCIJE
Visina grebena i dužina tijela su u odnosu 1:1. Kod ženki tijelo može biti nešto duže nego kod mužjaka.
NARAV
Plemenit, privržen kući i obitelji, pri tome živahan i uravnotežen. Prema strancima je nepoverljiv i oprezan.
obitelji

Glava: Lupoidnog oblika.

Lubanja:
Normalno građena lubanja. Ortoid (linije lubanje i nosnika su paralelne), dozvoljena je blaga divergencija. Gledano odozgo, lubanja je široka, glava se sužava ka nosu. Nadočni lukovi su srednje razvijeni. Potiljna kvrga je slabo izražena.
Stop: Slabo izražen (približno 140 stupnjeva).
Nosna gljiva: Boja nosne pečurke mora biti u harmoniji sa različitim bojama kože.
Njuška: Gledano sa strane gornja linija je ravna.
Usne: Moraju biti toliko napete koliko je to moguće i priležuće na zubno meso.
Obrazi: Normalno razvijeni. Donja vilica je slabije razvijena.
Zubi: Sjekutići pokazuju škarast zagriz, očnjaci su normalno razvijeni. Nedostatak jednog ili svih premolara ili molara je dozvoljen.
Oči: Uravnotežen i inteligentan izraz. Moraju biti srednje veličine, blago bademaste, ni upale u duplju niti isturene, normalno usađene, odnosno nisu ni preblizu, niti daleko jedno od drugog usađene. Boja može varirati, kod crnih, počinje od crne, kroz sve braon tonove do žute. Boja mora biti u skladu sa bojom kože. U svakom slučaju oba oka moraju biti iste boje. Boja kapaka pruža se od crne do roza kod pasa sa svijetlim licem. Svijetle boje i roza su dozvoljene ali nisu poželjne.
Uši: Kada je pas u pozornosti uši moraju stajati uspravno, u mirovanju položene su unazad. Uši su srednje duge. U korjenu su široke i ravnomjerno se sužavaju do vrha, koji se završavaju skoro špičasto. Korjen uha počinje na gornjem dijelu lubanje i završava se postrano i koso. U uspravnom stavu osa uha gradi kut od oko 90 stupnjeva.

VRAT
Gornja linija: Konveksna.
Dužina: Približno jednaka dužini glave.
Oblik: Napet dobro mišićav. 
Koža: Tanka, ravna i elastična. Dobro nalježe na vezivno tkivo. Bez podgušnjaka.
 
TIJELO

Tijelo: Dobro proporcionalno.

Gornja linija: Ravna, iako neki psi u leđno slabinskom dijelu pokazuju konveksno zaobljenje, koje u visini sapi iščezava.
Greben: Slabo naglašen.
Leđa: Ravna gornja linija. Često su dobro razvijeni mišići sa obje strane, do slabinske regije, konveksno istaknute.
Slabine: Snažne i dobro mišićave. Dužina približno doseže 1/5 visine grebena.
Sapi: Njihova gornja linija je blago konveksna. Njihov nagib je oko 40 stupnjeva. Njihova čvrstina i mišićava građa omogućavaju prijenos potiska iz zadnjih nogu.
Grudi: Gledano od napred grudi moraju pokazivati dobru ali ne pretjeranu širinu. Dopiru skoro do laktova. Rebra moraju biti blago zaobljena, nikada ravna. Mjereno iza laktova, opseg grudi mora biti veći od visine grebena za oko 18%.
Donja linija: Ova linija ispisuje elegantnu i dobro naglašenu krivinu koja počinje od donjeg dijela grudi i nastavlja se u dobro ali ne preterano usukan trbuh.

UDOVI

Prednje noge: Postavljene dobro pod tijelo. Gledano od napred one su potpuno vodoravne. Laktovi nisu izvrnuti. Rameni kut je 100-110 stupnjeva. Promatrano sa strane kut došaplja je 15-20 stupnjeva. Šape su poluduge i bliže zečijim. Jastučići su snažni i otporni na vrućinu. Dobro razvijena koža u međuprstnom prostoru. Crni psi prvenstveno imaju crne nokte, a svjetliji psi imaju svjetilje nokte
Zadnje noge: Mišići su okruglasti i elastični. Zakrivljenost zadnjeg dijela jasno je vidljiva. Kut kuka varira od 120-130 stupnjeva, a koljeni kut mora iznositi 140 stupnjeva. Zadnje šape su iste građe i iste strukture kao prednje. Gledano od pozadi zadnje noge moraju stajati vodoravno. Zaperci moraju biti odstranjeni.

REP
Usađen nisko, debel u korjenu i sužava se do vrha. Pozoran pas smije nositi rep savijeno iznad leđne linije ali on ne smije biti zarolan. U mirovanju je opušten i na kraju pokazuje blagu, na gore okrenutu kuku. Ponekad je podvučen pod trbuh. Dužinom dopire do skočnog zgloba. Rep mora biti nekupiran.
STAVOVI/KRETANJE
Na osnovu opisanih kutova i strukture ekstremiteta, ovaj pas se kreće u prije kraćem ali brzom koraku pri tome istovremeno elastičan i gibak.
POKROV
Koža: Na cijeloj površini tijela koža treba da je ravna i elastična. Na glavi i oko očiju i na obrazima može da pravi nekoliko okruglih, približno koncentričnih linija. Mora se prihvatiti da unutrašnja i vanjska temperatura ovih pasa egzaktno odgovara onoj kod drugih pasmina. Nedostatak dlake vodi ka jednom brzom i direktnom odavanju toplote, nasuprot onih sa dlakom gdje se toplota odaje kroz dlaku prirodnom cirkulacijom zraka.

Dlaka: Shodno imenu „golokoži" dlaka mora nedostajati. Dozvoljeno je nekoliko dlačnih čuperaka na glavi i na kraju nogu i repa, a nekada nekoliko dlaka na leđima.

BOJE

Boja dlake mora biti između crne kod crnih pasa, škriljačno-crna, srebrno-crna, plavo-crna, svaki sivi ton, tamno-braon do svijetlo-plave. Sve ove boje mogu se sresti na svakom dijelu tijela kao jednobojne i sa rože obojenim flekama.

VELIČINA/TEŽINA

Veličina: Kod mužjaka i ženki postoje tri veličine:

- Mali.............25-40 cm
- Srednji.........40-50 cm
- Veliki........... 50-65 cm

Težina mužjaka i ženki je u odnosu na veličinu:

- Mali.............. 4-8 kg
- Srednji..........8-12 kg
- Veliki............12-23 kg

GREŠKE

Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čije ocjenjivanje stoji u točnoj proporciji sa stupnjem izraženosti
- Zaperci na zadnjim nogama.
- Poluuspravljene uši.

Diskvalifikacijske greške:

- Pretjerano prisustvo dlaka na standardom predviđenim mjestima.
- Dlaka na standardom nedozvoljenim mjestima.
- Albinizam.
- Viseće ili kupirane uši.
- Urođena bezrepost, kratak ili amputiran rep.
- Predgriz ili podgriz.

NB
N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.