pasoddy.com

Home -->> pasmine -->> FCI - 3 -->> Parson Russell Terrier -->> povijest
Parson Russellov terijer
 

Svečenik John Russel, pastor sportaš iz Devona u zapadnoj engleskoj te jedan od utemenitelja britanskog Kennel Cluba, razvio je ovu vrstu oštrodlakog terijera koji je imao dovoljno duge noge da može u lovu pratiti konje, a bio je dovoljno malen da se zavuće u jazbinu i zarobi lisicu.

John Russel je rođen 1795. u Darthmouth, grofovija Devon. Kao svečenik najveći dio života službovao je u Swimbridge, Devon. Bio je veliki lovac i jahač i utrošio je puno vremena u uzgoju terijera. Bio je 1873. jedan od članova osnivača Kennel Kluba. Umro je 1883. u starosti od 87. godina.

Još za vreme studiranja u Oksfordu, stekao je svoju prvu terijer ženku, a bila je oštrodlaka, bijela sa oznakama na glavi. Već tada je u bitnim točkama odgovarala današnjem standardu. John Russel je počeo sa različitim ukrštanja sa drugim jednobojnim ili šarenim radnim terijerima. Uzgojni cilj uvijek je bila radna sposobnost a tipična slika pasmine bila je u drugom planu. Ova tradicija bila je slijeđena u ranoj prošlosti u aktiviranju Jack Russel Terriera sa drugim pasminama terijera. Ukrštane su i druge pasmine, ali sa malo uspjeha, koji nije odgovarao pra tipu Jack Russella.

 

 

Ova pasmina je tijekom poslednjeg rata prihvaćena na kontinentu, posebno kod lovaca i jahača. Parson Russellov terijer je 22.01.1990. priznat od engleskog Kennel Club-a, i tada je publikovan interni standard pod nazivom "Parson jack Rusel Terrier". Pasmina je od FCI priznata 02.07.1990.god.