pasoddy.com

Home -->> Pasmine -->> FCI 3 -->> Fox Terrier (Wire)-->>> Standard
Fox Terrier (Wire)
 

 

FCI standard: N° 169 28. 11. 2003.
Zemlja porijekla:Velika Britanija
Datum standarda : 29.10. 20038.
Klasifikacija FCI: Grupa 3 - Terijeri, Sekcija 1 - veliki i srednji terijeri

  
OPĆI IZGLED

Aktivan i preduzimljiv, snažnog kostura i građe, iako malih dimenzija, nikad težak i glomazan. Tjelesni sklop je u savršenoj ravnoteži, ovo se naročito odnosi na proporcije između lubanje i njuške, a visina grebena i dužina tijela od ramenog zgloba do sjednih kvrga, približno je ista. U stavu liči na lovačkog konja kratkih leđa. Pokriva veliki prostor..

TEMPERAMENT
Oprezan, brz u akciji, oštrog izraza, na vrhovima prstiju očekuje, blago provokativan. Prijateljski nastrojen, druželjubiv i neustrašiv..
GLAVA

Lubanja: Gornja linija lubanje skoro ravna, blago pada, postepeno smanjujući širinu prema očima.
Stop: Blag.
Nos: Crn.
Njuška: Mala razlika u dužini između lubanje i ličnog dijela. Ako je njuška primjetno kraća, glava izgleda slabo i nedovoljno razvijeno. Lični dio se postepeno spušta od očiju prema njušci. Blagi prijelom (stop) na mjestu gdje počinje čelo, ali nije udubljen niti grubo prelomljen ispod očiju. Ta njuška treba biti puna. Pune i okruglaste koonture su nepoželjne.
Vilice/zubi: Jake vilice, sa perfektnim, potpunim i pravilnim škarastim zagrizom, pri čemu gornji sjekutići prisno naležu na donje, vertikalno su usađeni u vilicu. Prejako razvijene kosti i mišići vilica nisu estetski i treba ih izbjegavati.
Oči: Tamne, vatrene i inteligentne, umjereno male, nisu ispupčene. Oblik im treba biti što okrugliji. Nisu razmaknute, niti suviše visoko postavljene prema lubanji i nisu suviše blizu ušiju. Svjetle oči su krajnje nepoželjne.
Uši: Male, u obliku slova"V", umjerene debljine, prednji dio je izrazito previjen i pada prema naprijed prema obrazima. Gornja linija usnog prevoja je iznad nivoa lubanje. Uspravne uši, uši u obliku lale ili nizine uši su krajnje nepoželjne.

VRAT
Snažan, mišićav, dobre dužine. Širi se prema ramenima, bez podgušnjaka, lijepo izvajan gledano iz profila.
 
TIJELO

Leđa: Kratka, ravna i čvrsta, bez labavosti.


Slabine: Mišićave, blago zaobljene. Kratke, povezane.


Grudi: Duboke, prednja rebra umjereno zaobljena, zadnja rebra duboka, dobro zakrivljena.

UDOVI

Prednji dio: Gledano sprijeda, lopatice su skoro vertikalne i spuštaju se od spoja u predjelu vrata do vrha ramena, koja treba biti lijepo oblikovana. Gledano iz profila, lopatice su dugačke, kose i nagnute unazad. Greben uvijek jasno izražen. Grudi duboke, nisu široke. Gledano iz bilo kog ugla, prednje noge su prave, sa snažnim kostima do šapa. Laktovi dobro priležu uz tijelo, slobodno se kreću, stoje pravo u kretanju.

Zadnji dio: Jak, mišićav, bez padanja ili čučanja. Kombinacija kratkih potkoljenica i ravnog koljena je krajnje nepoželjna.

Butine: Dugačke i snažne.

Koljeno: Dobro savijeno, nikada okrenuto unutra ili na van.

Skočni zglob: Dobro spušten.

Došaplja: Vertikalna i paralelna gledano odozada.

Šape: Okrugle, kompaktne, sa malim, debelim i otpornim jastučićima, prsti umjereno zaobljeni. Nikada okrenute unutra ili na van.

REP
Visoko usađen, uspravno nošen, nikada savijen prema leđima ili zarolan. Snažan je i dobre dužine.
KRETANJE
Prednje i zadnje noge kreću se pravo naprijed i paralelne su. Laktovi se kreću slobodno i paralelno sa tijelom. Koljena nikada nisu okrenuta na van ili unutra. Dobar potisak dolazi od elastičnih zadnjih nogu..
DLAKA
Gusta, vrlo oštra. Od 2 cm na ramenima do 4 cm na grebenu, leđima stranama grudi, prednjem i zadnjem dijelu, sa kratkom i mekom podlakom. Dlaka na leđima i nogama je grublja nego sa strane. Dlaka na vilicama je oštra i dovoljno duga da daje utisak snage ličnom dijelu. Dlaka na nogama je gusta i oštra.
BOJE

Dominira bijela, sa crnim, crnim i plamenim ili plamenim oznakama. Tigrasta, crvena, boje jetre i plavičaste oznake su nepoželjne.

VELIČINA
Visina u grebenu ne treba prijeći 39 cm za mužjake, a ženke su nešto niže. Idealna težina mužjaka u izložbenoj kondiciji je 8,25 kg a ženke su nešto lakše.
GREŠKE

Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čije ocjenjivanje stoji u točnoj proporciji sa stupnjem izraženosti

NB
N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.