pasoddy.com

Home -->> Pasmine -->> FCI 5 -->> Norwegian Elkhound black-->>> Standard
Norveški elkhound crniki bezdlaki pas
 

 

FCI standard: N° 268 09. 08. 1999.
Zemlja porijekla:Norveška
Datum standarda : 09.08. 1999.
Klasifikacija FCI: Grupa 5 - Špic tip i primitivni tip pasa, Sekcija 2 - Nordijski lovački psi

   
OPĆI IZGLED

Tipičan špic, malo ispod srednje veličine, lakše građe, s kratkim i kompaktnim tijelom. Dlaka gusta, ali nije čekinjasta. Uši stršeće. Rep zavijen nad leđima. Neustrašiv i energičan.

GLAVA

Glava i lubanja:
Suha i poželjnije lakša. Najšira između ušiju, klinasta, sužava se ka nosu. Lubanja skoro ravna, stop vidljiv ali nije strm. Bolje da je kraća nego duža njuška, koja se bočno sužava ka vrhu. Nosnik ravan, usne dobro priljubljene.

Oči:
Nisu isturene. Smeđe obojene, poželjno tamne. Pogled energičan i neustrašiv.

Uši:
Visoko usađene, stršeće, visina blago veća od širine u korijenu. Špicaste i vrlo pokretne. Nisu zaobljene. Kada pas osluškuje okrenute su naprijed, a kada se odmara uši mogu biti unazad zabačene.

VRAT
Srednje dužine, jak, dobro usađen, bez imalo slobodne kože.
 
TIJELO

Snažno i kratko, ali bolje lakše građe. Prsni koš dubok s elastičnim rebrima; leđa ravna, slabine dobro zaobljene. Sapi ravne, a trbuh blago uvučen.

UDOVI

Noge: Elastične, ravne i snažne, laktovi nisu okrenuti ni unutra ni prema van. Stražnje noge pod dobrim kutem, ravne promatrano odozada.

Šape: Bolje male, ovalne, kompaktne i nisu izvrnute. Poželjno bez zaperaka.

REP
Visoko usađen, kratak. Pokriven gustom i zatvorenom dlakom, ali bez zastavice. Nošen zavijeno nad leđima, ali nije držan sa strane. Prirodno kratak rep je mana, ali ne povlači diskvalifikaciju.
DLAKA
Gusta i oštra, dobro priliježuća uz tijelo. Na glavi i prednjoj strani nogu kratka. Na grlu, donjoj strani prsnog koša i stražnjoj strani nogu, kao i donjoj strani repa je duža. Sastoji se od duže čvrste pokrovne dlake i meke, vunaste, crne poddlake.
BOJE
Sjajno crna. Mala bjelina na prsima, prednjim nogama i šapama se tolerira.
VELIČINA

Idealna 47 cm za mužjake (46 - 49 cm) i 44 cm za ženke (43 - 46 cm) .
GREŠKE

Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čije ocjenjivanje stoji u točnoj proporciji sa stupnjem izraženosti

NB
Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.