pasoddy.com

Home >> O psima >> Mops >> Povijest

 

Najprihvatljivija teorija o porijeklu mopsa je da potječe iz Kine, jer pripadaju grupi dogolikih pasa, koji potiču iz Azije. Nije u potpunosti poznato kako je nastala ova pasmina, ali je zabilježeno da su u IX stoljeću postojali mopsu slični psi u KIni. Takvi psi su nazivani Lo-Chiang-sze ili kratko Losze. Sve do 1914.g naziv za ove pse je bio Losze. Kineske kronike iz vremena 1700.g.p.n.e. bilježe postojanje malog psa sa kratkom vilicom.

Kako je mops dospio iz Kine u Evropu nije poznato, ali ga možemo povezati sa periodom kada je Evropa počela intenzivnu trgovinu sa Kinom. Iz daleke Kine portugalski i nizozemski moreplovci-trgovci, su ove pse donosili kao kuriozitet. Postojanje ove pasmine se može potvrditi od 1425.g.p.n.e. jer od tada postoje umjetnički prikazi. Početkom XIX stoljeća, mops postaje popularan u Engleskoj. Najzaslužniji za uzgoj ovih pasa bili su izvjesna gospođa Willuoghby i gospodin Morrison. Ona je 1864.g. kupila u Beću mopsa od jedne mađarske grofice. Pas je bio nešto viši i imao je kameno-sivu boju. Taj pas je paren sa ženkom iz Nizozemske koja je bila veoma slična mužjaku. Štenci su imali kameno-sivu boju i crnu masku. Od ta dva psa poticali su svi mopsovi poznate linije Willoughby. 1883.g. u Engleskoj je osnovan Pug-Dog-Club.

Mops - Povijest Ovo je jedina pasmina koja ima tri službena imena. Zanimljivo je kako je ova pasmina dobila ta imena. U Italiji je 1550.g. postojao narodno kazalište pod nazivom Commedia dell Arte. Za jednu predstavu bio im je potreban majmun, ali kakav je njima trebao, nije se mogao lako nabaviti. Ulogu majmuna dodijelili su mopsu. Sa plisiranom kragnom mops je morao stajati na zadnjim nogama i odigrati svoju ulogu. Prilikom osnivanja nizozemskog kluba ljubitelja ovih pasa u XVII stoljeću, osnivači su klubu dali ime Commedia.

Francuski naziv Carlin potječe iz vremena starog teatra. Jedan klaun po imenu Carlin farbao je svoje lice crnom bojom ili je stavljao crnu masku, pa je tako njegovo ime preneseno na psa. Engleski naziv Pug potječe od latinske rijeci Penus (pesnica), jer glava mopsa podsjeća na pesnicu.