pasoddy.com

Home >> O psima >> Mops >> O pasmini

 

MOPS ga zovu u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj, PUG-(engl.-šaka-pas veličine šake) ga zovu u Velikoj Britaniji, KARLIN-ga zovu u Francuskoj.
Na nasim prostorima ja najčešće čujemo Mops, a najrjeđe Karlin!!!

To je stasit patuljasti pas, koji potječe od malo poznatih linija molosoidnih pasa. Glava mu je velika i okrugla, s dubokim poprečnim kožnim naborima na čelu. Nosni dio lubanje je kratak, ravan i širok, naprijed tup, s izrazito crnim licem i širokom crnom njuškom. Mopsu je u standardu predviđen predgriz. Oči su tamne, skoro crne, okrugle i postavljene tako da svako gleda na svoju stranu. Pogled je vrlo pozoran. Uši su crne, malene, tanke. Vrat je kratak i snažan, s jako izraženim podvratnikom. Rep je po mogućnosti dvostruko savijen, držan iznad leđa. Dlaka je kratka i svjetleća, od srebrno sive do boje marelice. Visina - do 32 cm, težina - do 8 kg. Doživi i 15 godina.

Mopsovo porijeklo nije potpuno jasno. Preci su možda bili engleski buldozi ili kineske pasmine. Ime Mops, kojeg i mi upotrebljavamo, njemačkog je porekla (staronjemački mup znači natmuren). Spada u pse za pratnju. Nekada je bio modni pas, a sada je razmjerno rijedak. Upravo je šteta da ti psi nisu više rašireni. Mops je stvarno nezahtjevna, pristupačna rasa i može živjeti u malom stanu. lako je malen, hrabar je čuvar - u tome se ogleda njegova molosoidna prošlost. Potreban mu je dosljedan odgoj. Moramo biti odlučni i kada odraste. Naime, izvanredno je pametan, sposoban brzo otkriti sve slabosti svojeg gospodara i dobro ih iskoristiti. Može postati pravi tiranin. Još jedna slaba osobina: kada diše glasno sopće, a dok spava hrče. Po naravi je tvrd. Moramo paziti na nabore među kojima se mogu pojaviti upale.