pasoddy.com

Home >> O psima >> Labrador Retriever >> O pasmini

Zlatni retriver - svijetpasa
 

paw Labradori su početno uzgajani da bi pomagali lovcima pri lovu ptica na vodi. Labrador još i danas sluzi tome. Danas se još koriste kao pomoć policiji pri otkrivanju droge, lovački psi, terapeutski psi. Danas se ponekada javljaju sporovi, naročito u SAD između vlasnika labradora koji se uzgajaju za izložbe i onih koji ih uzgajaju kao lovačke pse. Jedni kažu da je labrador potpuno izgubio na karakteru, a drugi na izgledu... Međutim, prosječan vlasnik danas će labradora imati za kućnog ljubimca, te ga ove priče vjerojatno manje interesiraju.

Ovi psi uče jako brzo ukoliko su u povoljnoj okolini. To je pasmina za koju se preporučuje da sa vlasnikom prođe školice za pse zbog svog vrlo živog karaktera. Odličan je kao porodični pas i sa svojim vlasnicima može sudjelovati u jako mnogo aktivnosti i igara. Dobro istreniran i socijaliziran pas je jako nježan prema djeci i starijim osobama. On nikada ne bi trebao biti agresivan, te nije pogodan za psa čuvara. Oni će lajati da bi upozorili na dolazak stranaca. Dosta labradora je međutim izuzetno sretno i prijateljski raspoloženo kada je u bilo kojem ljudskom društvu, pa makar to bili i stranci . Najsretniji su kada su uključeni u svakodnevne aktivnosti. Ovo je aktivna pasmina puna energije, pa stoga zahtijeva i aktivnog vlasnika. Dosada i usamljenost može kod njega prouzrokovati probleme u ponašanju. Crte karaktera i nivo aktivnosti ipak će zavisiti od psa do psa i od genetike, treninga, socijalizacije, brige koju svakodnevno prima...

Labrador

Pravi labrador potpuno je neagresivan u odnosu na ljude i druge životinje i sretan da zadovolji čovjeka. To je i glavna karakteristika ove pasmine. Labrador ima tako mnogo toga što privlači ljude ... neagresivnost, inteligenciju, sposobnost prilagođavanja, što ga čini gotovo idealnim psom. Izuzetno dobro se slaže sa djecom, te se i preporučuje za porodice koje imaju čak i malu djecu. No i pored velikog strpljenja koji prosječan labrador ima sa djecom, nikada ne ostavljajte jako malo dijete i psa na samo.

To je pas snažnog izgleda, aktivan i pun energije. Unatoč jakoj postavi lagano se kreče. Karakteristično za njega je jaka, kratka dlaka, ravna, bez kovrči. Poddlaka odbija vodu. Dlaka na nogama i na repu nije duža. Za tog retrivera tipičan je tzv. vidrin rep. Čeono koljeno je izraženo, gubica jaka i na krajevima nije bitno sužena. Smeđe oči su prijatnog izgleda. Uši su obješene tijesno uz glavu, srednje velike i postavljene prilično unazad. Boja je crna, čokoladno smeđa ili svjetlo žuta. Žuti psi imaju najgušću dlaku. Visina - 55 do 62 cm, težina - od 25 do 31 kg. Životna dob oko 12 godina. Prvi standard za labradore je napisan 1887. godine i u njemu su posebno isticali njegovu tvrdoću i vodljivost. Kao samostalna rasa bio je priznat 1905. godine. Prvo su bili samo crni, a druge boje nisu bile dozvoljene. Labradorova prednost je odlična vodljivost. Sposoban je učenik i već u toku šetnje ili igre naučimo ga donošenju. Nije previše glasan i unutrašnje je stabilan pas (i u velikim gradovima, gdje ima puno prometa). Dobro se razumije s drugim psima i ostalim domaćim životinjama. Također, koristi se kao vodič za slijepe, a uzgaja se i za izložbe. Ne obazire se na vremenske promjene, robustan je i otporan, pa mu čak ni snijeg ni hladnoća ne smetaju. Ubrajaju se među najomiljenije porodične pse. Posebno je dobrodušan pas.

Labrador jako voli vodu i aktivnosti na otvorenom. Ne voli biti usamljen i svojim lajanjem može postati prava noćna mora ukoliko ga zanemarujete. Jako je inteligentan i uvijek spreman na učenje. Treba posebno paziti na njegove kilograme, jer ima izrazitu sklonost gojenju zbog apetita.