pasoddy.com

Home -->> Pasmine -->> FCI 3 -->> Fox Terrier (Smooth) -->>> Standard
Fox Terrier (Smooth)
 

 

FCI standard: N° 12 28. 11. 2003.
Zemlja porijekla:Velika Britanija
Datum standarda : 29.10. 20038.
Klasifikacija FCI: Grupa 3 - Terijeri, Sekcija 1 - veliki i srednji terijeri

  
OPĆI IZGLED

Aktivan i pun života. Posjeduje čvrstinu i snagu u maloj zapremini. Nikada nije zdepaste ili grube građe. Ni previsok ni prenizak na nogama. U karakterističnom stavu podsjeća na lovačkog konja (huntera) sa svojom dobrom građom i kratkim leđima, sa velikim radijusom kretanja.

KARAKTERISTIKE
Aktivan, živahan u svakom pokretu, pripravan na svaki znak uzbune.
TEMPERAMENT
Prijateljski nastrojen, društven i neustrašiv.
GLAVA

Glava i lubanja: Lubanja je ravna i umjerene širine, koja se postepeno smanjuje prema očima. Stop blago naznačen. Obrazi nikada nisu puni. Vilice snažne i mišićave, prelaz ispod očiju u njušku je blag, ne izgleda kao da je odsječen i nije kutovan. Nosna gljiva je crna.

Oči: Tamne, male i dosta duboko usađene. Što bliže kružnom obliku to bolje. Izraz očiju živ i inteligentan.

Uši: Male u obliku slova"V", prelomljene padaju prema naprijed, odmah uz obraze. Ne stoje sa strane glave. Preklopljeni dio ušiju je iznad gornje linije lubanje. Srednje su debljine.

Zubalo: Snažne, ugriz makazast, pravilan i kompletan, zubi usađeni pod pravim kutom u odnosu na vilicu.

VRAT
Zategnut, mišićav i bez fanona, dobre dužine. Širi se prema prsima.
 
TIJELO

Tijelo: Prsa duboka, ne široka. Leđa kratka, vodoravna, čvrsta, nikad mekana ili povijena. Sapi čvrste, blago zasvođene. Prednja rebra su malo zakrivljena, a poslednja rebra su duga.

UDOVI

Prednje noge: Lopatica duga i kosa, dovoljno nagnuta unazad, rameni zglob je fino ocrtan, a greben izražen i dobro povezan. Bez obzira odakle se gleda noge su prave. Šaplje blago ili uopće nije izbočeno. Kosti prednjih nogu su čvrste.

Zadnje noge: Snažne i mišićave. Sapi ne previše oborene i ulegnute. Butine duge i snažne, koljena dobro postavljena, a skočni zglobovi dovoljno spušteni.

Šape: Male, okrugle i kompaktne. Jastučići čvrsti i otporni. Prsti blago zasvođeni, a šape nisu okrenute ni spolja ni unutra.

REP
Obično je kupiran. Nošen visoko i veselo, ali ne na leđima zavijen. Dobre građe.
KRETANJE
Stavovi-Kretanje: Svi ekstremiteti su pravi i paralelni. Laktovi se slobodno kreću, paralelno sa osi tijela i nisu stisnuti. Kolena nisu okrenuta ni napolje ni unutra. Dobar odraz zadnjih nogu.
DLAKA
Prava, ravna, glatka, čvrsta, gusta i obilna. Trbuh i unutrašnje strane butine nisu bez dlake.
BOJE

Bijela dominira. Potpuno bijela, bijela s riđim flekama, crna ili crna i siva (crna i vatrena). Nedopustive su crvena, kestenjasta i šarene fleke.

TEŽINA
Mužjaci 7,3-8,2 kg, a ženke 6,8-7,7 kg..
GREŠKE

Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čije ocjenjivanje stoji u točnoj proporciji sa stupnjem izraženosti

NB
N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.