pasoddy.com

Home >> O psima >> Chinese Crested Dog >> Standard

 
FCI standard: N° 288 / 11. 05. 1998 / GB
Zemlja porijekla:Kina
Datum standarda : 24.06.1987.
Klasifikacija FCI: Grupa 9 - Psi za pratnju i razonodu, Sekcija 4 - Golokoži psi
  
OPĆI IZGLED
Mali, živahan, dražestan pas, srednje snažnih do lakih kostiju. Tijelo simetrično, bilo da je bez dlake, sa čuperkom na šapama, glavi i repu, ili blago omotano mekim dlačnim velom.
KaARAKTERISTIKE
Postoje dva jasno različita tipa: finih kostiju („deer tzpe"), kao i naliven, snažne građe tIJela i kostiju.
PONAŠANJE
Radostan, nekad ljutit.
GLAVA
Glava i lubanja: Blago zaobljena, duguljasta lubanja, obrazi fino isklesani, suhi i nenaglašeni, sužavaju se ka njušci. Blag stop ipak ne pretjerano naglašen. Glava je ravna i bez pretjeranih nabora. Dužina lubanje od potiljne kvrge do stopa jednaka je rastojanju od stopa do vrha nosa. Njuška se blago sužava, ipak nikada nije špicasta, suha je bez opuštenih usana. Nos je izražajna osobina pasminee: uzak, pri tome je u skladu sa njuškom. Dozvoljene su sve boje nosa. Ljupka glava sa ponosnim izrazom. Napete i tanke usne. U idealnom slučaju ćuba počinje na stopu i pruža se do predjela vrata, pri čemu je u prednosti duža i talasasta Cuba. Dozvoljena je i oskudnija ćuba.

Oči: Toliko tamne da djeluju crne. Bjelina nije, ili je samo neznatno uočljiva. Srednje velike, usađene daleko jedno od drugog.

Uši: Nisko usađene, najviša točka korena uha nalazi se na liniji vanjskog očnog kuta. Velike su i uspravno nošene, bez resa. Kod varijeteta "Powder Pups" dozvoljene su viseće uši.

Njuška/zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim, makazastim zubalom, pri čemu sjekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje.

VRAT
Vitak, suh, bez podgušnjaka, dug sa dražesnim prelazom u snažna pleća. U kretanju nošen visoko i blago savijen.
 
TIJELO
Srednje dugo do dugo, vitko. Prililčno široke i duboke grudi, ali nisu bačvaste. Grudna kost nije isturena, dopire do laktova. Trbušna linija srednje prikupljena.
REP
Visoko usađen. U kretanju nošen visoko ili postrano. Dug i završava se špičasto, prilično ravan, ni uvijen niti na stranu iskrivljen. U mirovanju prirodno padajući. Odlakanost (kićanka) duga i talasasta, pokriva zadnju trećinu repa. Dozvoljena je i slabija odlakanost repa.
NOGE
Prednji dio:
Suhe plećke čvrsto i dobro unazad postavljene. Duge, vitke noge, dobro postavljene pod tijelo. Laktovi priležu čvrsto uz telo. Došaplje fino, čvrsto i bliže vertikali. Šape ne smeju biti ni napolje ni unutra okrenute..
Zadnji dio:
Dobro zaobljen i mišićav, napete slabine. Čvrste, duge butine koje postepeno prelaze u nisko postavljene skočne zglobove. Kutovanost zadnjih nogu mora biti takva da omogućavaju ravnu leđnu liniju. Zadnje noge imaju dobar međusoban razmak.
Šape: Ekstremno oblikovane zečije šape, uske, veoma duge sa jedinstvenim produženjem između prsnih zglobova u kojima se nalaze male koščice, što posebno važi za prednje šape, pri čemu postoji utisak kao da postoji dodatni članak. Nokti su bilo koje boje, srednje dugi. Odlakanost šape u idealnom slučaju ograničena je na prste, ali u svakom slučaju ne pruža se iznad šaplja. Šape nisu okrenute ni napolje ni unutra.
HOD
Osvaja prostor, tečno i elegantno sa dobrim iskorakom i puno potiska.
DLAKA
Na nijednom dIJelu tIJela veća odlakana mesta kože. On se osJeća mek i topao. Kod "Powder puffa" postoji dlačni pokrivač od podlake kao mekan, dug dlačni ogrtač, a on je osobita oznaka.
BOJA
Dozvoljena je svaka boja i kombinacija boja
VELIČINA
Idealna visina grebena za mužjaka 28-33 cm, za ženke 23-30 cm. Masa znatno varira, ali ne treba da prelazi 5,5 kg.
GREŠKE
Bilo koje odstupanje od navedenih točaka smatra se greškom, a njena ozbiljnost je u skladu sa izraženošću.
NB
Mužjak bi trebao imati dva primjetno spuštena testisa u skrotum.