pasoddy.com

Home >> O psima >> Chinese Crested Dog >> O pasmini

 

Ni o jednom drugom psu mišljenja nisu tako podijeljena kao o kineskom kukmastom. Jedni ga drže odličnim, umiljatim kućnim ljubimcem, a drugi, isto toliko brojni, ruglom psećeg roda. Prvo mišljenje zastupaju oni koji ga vole i poznaju, a drugo ljudi puni predrasuda koji ga nikada nisu ni poželjeli upoznati.

To je malo poznata vrsta pasa, potpuno gole kože. Visok je tridesetak centimetara, koža mu je sivoružičaste boje ili bijele boje s crnim točkama. Jedina dlaka koju ima, odnosno čuperci dlaka, nalazi mu se na vrhu glave, kao kosa, dok nešto malo dlaka ima među prstima na nogama.

Lubanja mu je široka, gubica dugačka, oči tamne, a uši uspravne. Na samom vrhu repa također ima čuperak dlake. Ima odličnu narav, živahan je, veseo i inteligentan.

Riječ je o kućnom psu kojem je zbog nedostatka dlake potreban topao prostor. Prilikom izlaska iz kuće zimi obvezno mora imati topao kaputić kako bi ga se zaštitilo od prehlade i upala, a ljeti je potrebno voditi računa da ne ostane dugo na suncu kako ne bi izgorio.

Mogu se koristiti i sredstva za zaštitu od sunca kako bi mu se pomoglo da preživi ljetne mjesece i šetnje.

Postoje dva tipa kineskog kukmastog psa.
Jedni imaju dlaku samo na glavi, ušima i vrhu repa, te malo na nogama. Golo tijelo je mekano na dodir.
Drugi tip, poznat kao "Powder Puff", ima poddlaku, te svilenkastu dlaku nalik velu. Prihvatljive su sve boje. Ova dva tipa međusobno su miješana.