pasoddy.com

Home >> O psima >> Yorkshire Terrier >> Povijest

 pawPovijest ove lijepe pasmine je dosta komplicirana. Dugo se radilo da bi se postigao sadašnji standard. Njihovi preci su služili za lov miševa i u tome su se pokazali jako dobri.

Jorkširski terijer se pojavio početkom 19 stoljeća u području West Riding u Yorkshireu gdje su rudari htjeli stvoriti terijera za lov na štakore i dovoljno malenoga da stane u ep.

Preci su im bili maltezeri sa Malte. Tu je umiješan i Cairn Terrier iz Škotske. 1773. se upleo u uzgoj i sky terrier. Nakon toga je ubačen i Dandi Dimmont. Početni mješanci Yorkshire Terriera su težili od pet do sedam kilograma. Tražila se duga i svilena dlaka, a primjerci što manje veličine.

Tako su Yorkshire Terrieri uz pomoć engleskih pomorca koji su plovili po Mediteranu dovezeni u Englesku. Na taj način svi preci su pridonijeli nečim svojim da bi se došlo do te pasmine. Odmah se shvatilo da je to lijep i tražen pas koji je bio jako skup. U biti 1886. godine je engleski klub za uzgoj priznao ovu pasminu i formirao prvi standard.

Prvi Yorkshire Terrier je bio Huddersfield Ben, jedan od pasa koji je naviše ličio sadašnjem Yorkshire Terrieru. Bio je registriran kao najbolji primjerak ove pasmine. On i njegovi potomci su bili jako dobro bodovani po izložbama. Tadašnji Yorkshire terrieri su imali velike uši pa su im se kupirale. Poslije 1895. Yorkshire Terrier klub je zabranio kupiranje ušiju. Ova pasmina je stara oko 120 godina.

Yorkie povijest

Yorkshire Terriers -1870