pasoddy.com

Home -->> pasmine -->> FCI - 8 -->> Irish Water Spaniel -->> o pasmini
Irski vodeni španijel
 

Irski vodeni pas je najviši od svih španijela. Tamno smeđa dlaka je gusta i kovrđava. Dvije najprepoznatljivije karakteristike ove pasmine su "minival" i štakorski rep. Izvrstan kao lovački pas, sa osobinama retrivera, španijela i psa za vodu.

 

Iako su ponekad oprezni prema strancima, ova je pasmina veoma privržena i srdačna prema svojim vlasnicima. Uobičajeno je da se slažu sa djecom i, ako su upoznati sa mačkama i ostalim ljubimcima, kao mali, ne bi trebalo biti problema. Povremeno zalaju, na znak neke opasnosti (ili nečega što pas procijeni da je opasnost), ali, generalno, su stabilnog karaktera. Ova pasmina, ponekad zna da bude stidljiva, ali je uglavnom, hrabra i efektna pasmina, naročito u lovu i dobavljanju. Ovo su živahni, veseli i izdržljivi psi. Irski španijeli za vodu su inteligentni i lako se treniraju jer posjeduju želju da ugode. Iako znaju biti tvrdoglavi i nezavisni, sposobni su dosta naučiti. Mnogi su voljeni, porodični psi, ali većina pasa ima (i shvaća) samo jednog "šefa". Dobri su i kao radni psi i na izložbi.

Radicott Waterbug (Paddy)

Zdravlje: Skloni su displaziji kukova i infekciji ušiju. Moguće je i povećano slinjenje.
Inteligencija: pasmina koja brzo misli i trening bi trebalo da počne rano, ali ipak, ozbiljan trening ne počinjati prije 18-og mjeseca. U fazi treninga, iako brzo uče, istrajnost mora igrati najveću ulogu. Raznolikost treninga je potrebna kako bi se zadržala pažnja psa. Trening, na kraju krajeva, mora pomalo biti igra i za psa i za hendlera.
Održavanje: Krzno je potrebno četkati jednom tjedno, uz povremeno trimovanje. Masno krzno sadrži guste kovrđe i potrebno je često četkanje sa širokom četkom, kako bi se spriječilo da dlaka gubi sjaj. Psi se moraju kupati svakih nekoliko mjeseci kako bi se krzno održavalo bez prejakog mirisa. Zbog gustoće krzna, buhe i krpelji sa teško primjećuju. Poslije temeljnog četkanja, trebalo bi da se pomokre kako bi se kovrđe vratile. Izlaganje psa na izložbi zahtjeva veliku vještinu i vremenom je postalo natjecanje u trimovanju. Dlaka oko ušiju i nožnih jastučića, mora biti dobro istrimovana, kako bi se spriječile infekcije. Krzno se slabo linja
Energija: puna energije i potrebno je dosta vježbe da bi se ona potrošila.
Stres ako budu ostavljeni:
visok
Lajanje: srednje
Mogućnost transporta: lagan
Agresivnost: nizak
Kompatibilnost sa drugi životinjama: srednja
Kompatibilnost sa djecom: visoka