pasoddy.com

Home -->> Pasmine -->> FCI 3 -->> Irish Glen of Imaal Terrier-->> Povijest pasmine
Manchester terrier
 

Kao i kod mnogi drugih pasmina u grupi terijera, koje su lovci koristili do sredine 19. stolječa povijest pasmine jednostavno nije poznata. Tako je i sa irskim glen imalskim terijerom koji je uspjeh novijeg uzgajivačkog eksperimenta, odnosno riječ je o staroj pasminikoja je tijkom dužeg vremena ignorirana.


Njegovi preci su ograničeni na nenaseljeni bregovito područje Irski Glen of Imal. Seljaci u ovom području, a potjecali su od vojnika, koji su kao nagradu službovanja za Britansku krunu, dobivali zemlju, morali su novorođenog učiti u lukavstvu i umješnosti da bi mogao preživeti na ovako pustom terenu. Pas koji nije mogao da se održi u dnevnoj borbi za preživljavanje nije toleriran. Dakle irski glen morao je puno sati da"tjera kotače", a često je slan u arenu, na"sportsku" borbu, protiv drugih pasa - običaj koji danas pripada prošlosti.

Prije nego što je glen imalski terijer prikazan na izložbama pasmina se preko puno generacija kroz oštar rod, razvila do snažnog, oštrog psa, koga danas znamo. Irski Kennel Club, zvanično je priznao pasminu 1933. i uskoro poslije toga osnovan je pasminski klub. O irskom glen imalskom terijeru može se reći da nije tako lako razdražljiv kao drugi terijeri, mada je on spreman da u svako vrijeme u slučaju neophodnosti preduzme potjeru.