pasoddy.com

Home >> O psima >> Bichon Frise >> Standard

 
FCI STANDARD BR. 215/10.01.1972 (važeći standard)
KLASIFIKACIJA:IX grupa
ZEMLJA PORIJEKLA: Belgija/Francuska
  
POVIJEST
Prvo podrijetlo ove živahne i privržene pasmine nije poznato. U 14. stolječu moreplovci su je doveli na otok Tenerife, a u 15. stolječu bio je omiljeni pas u kraljevskim krugovima.
OPĆI IZGLED
Mali pas, veseo i razdragan, živahnog hoda, njuške srednje dužine, duge i kovrđave vrlo opuštene dlake koja podsjeća na krzno mongolske koze. Stav glave je posit i visok, oči su tamne, živahne i izražajne..
PONAŠANJE/
TEMPETRAMENT
Izuzetno živahni i talentirani, laki za obuku kao osmatraći (alarm dog). Nježni, veseli po prirodi, oni su privlačni, šarmantni, razigrani, cak imaju i malo klaunovskog u sebi. Vole djecu i igraju se beskrajno dugo s njima
VAŽNIJE PROPORCIJE
Duzina njuške (od vrha nosa do stopa) je jednaka distanci između stopa i izbočine stražnjeg dijela lubanje. Odnos između duzine mjerene od ramena do zadnjeg dijela leđa (stražnjice), i visine u grebenu 4:3.
GLAVA

Glava: Lubanja duža od njuške, glava u skladu sa tijelom.

Nosna pečurka: Zaobljena, veoma crna, sićušna, fina i sjajna.
Usne: Tanke, vrlo suhe, manje pa ipak kao kod šiperkija, opuštene tek toliko da bi donja usna bila prekrivena, ali nikada nisu glomazne ni viseće; prirodno su crno pigmentirane do kutova; donja usna ne treba da bude glomazna i vidljiva, ni meka i ne dozvoljava nam da vidimo sluzokožu kada je njuška zatvorena.
Zubalo: Normalno, što znači da su sjekutići donje vilice smješteni neposredno uz i iza vrhova zuba gornje vilice.
Njuška: Ne treba da je debela i glomazna, ali nije ni napućena; obrazi su ravni i ne mnogo mišićavi. Stop je slabo naglašen, čeona brazda između lukova obrva slabo uočljiva.
Oči: Tamne, ukoliko je moguće ivice očnih kapaka tamne, više su zaobljene i nisu bademaste; nisu iskošene, živahne su, ne mnogo velike, ne dozvoljavaju da se vidi beonjača. Nisu ni krupne ni ispupčene, kao kod briselskog grifona i pekinezera; očne duplje ne treba da su izražene. Očna jabučica ne treba da je pretjerano istaknuta.
Lubanja: Ravna na dodir, mada glava izgleda okruglo.
Uši: Viseće, veoma odlakane savršeno kovrđavom i dugom dlakom, nošene ka napred kada je pas u pažnji, na taj način da prednja (unutrašnja) ivica dodiruje lobanju i nisu odmaknute ukoso; dužina hrskavice ne treba da doseže, kao kod pudle, do nosne pečurke, ali se spušta do polovine dužine njuške. Uši su, manje više, velike i tanke kao kod ovih pasa.

VRAT
Dosta dug, nošen visoko i ponosno. Okrugao je i tanak blizu lubanje, postepeno se proširuje da bi se umetnuo između plećki bez sudaranja, njegova dužina je vrlo približna trećini dužine tijela (odnos je 11 cm prema 33 cm za jedinku visoku 27 cm); vrhovi plećki uz greben uzimaju se kao osnova.
 
TIJELO
Grudni koš: Vrlo razvijen, grudna kost naglašena, vita su rebra povijena i ne završavaju se naglo, grudi su okomito dosta duboke.
Slabine: Vrlo uzdignute do trbuha, koža je tanka i nije lepršava, hrtolikog izgleda.
Leđa: Široka, veoma mišićava i blago ispupčena. Karlica široka, sapi blago zaobljene, kičma je prava i čvrsta nešto niža od leđne linije kao kod pudle.
REP
Prirodno, rep je nošen uzdignuto i graciozno povijen, u ravni kičme, ali nije uvijen, nije skraćen i ne spaja se sa leđima; pa ipak, dlaka može da pada na leđa.
NOGE
Prave gledane od naprijed, vrlo uravnotežene, tankih kostiju; gledano od naprijed prednje došaplje je kratko i pravo, iz profila vrlo blago iskošeno. Nokti bi trebalo da su crni; ideal koji je ipak teško dostići.
Butine: Široke i veoma mišićave; vrlo kose, skočni zglob je isto tako zaobljen kao kod pudle, šape jake.  
Plećke:
Dosta iskošena, nije ispupčena, deluje kao da je iste dužine kao i podlaktica, oko 10 cm, koja nije udaljena od tijela, a lakat nije naročito izbačen.
PIGMENTACIJA/BOJA
Po bijeloj dlaci trebalo bi da je tamna; polni organi su crno, plavičasto ili beđ pigmentirani.
Boja: Čisto bijela
KRZNO
Dlaka: Tanka, svilenkasta, kovrdžava, vrlo opuštena, podsjeća na krzno mongolske koze, ni ravna ni upletena, dostiže dužinu od 7 do 10 cm.
Uređivanje: Pas treba da je predstavljen sa blago razgolićenim nogama i njuškom.
VELIČINA
Visina grebena ne treba da prelazi 30 cm, mala visina je element uspjeha.
GREŠKE
Pigmentacija koja se produžava na dlaku tako da formira riđe fleke. Ravna, talasasta, upletena ili suviše kratka dlaka. Blag podgriz ili predgriz.
DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
Diskvalifikacija; prognatizam (predgriz-podgriz) ukoliko je razvijen tako da se sjekutići više ne dodiruju; - ružičast nos, blijede oči, kriptorhidija, monorhidija, rep uvijen i prevrnut kao elisa. Crne pjege na dlaci.