pasoddy.com

Home >> O psima >> Bernski planinski pas >> O pasmini

Bernski planinski pas
 

Bernski planinski psi su izrazito lijepi psi. Njihov prijateljski izgled, bogata trobojna dlaka i veličina ih čine popularnom kamo god išli.

Bernski su poznati kao prijateljski i obiteljski psi. Berneri jako vole najaviti tko dolazi ali Berner iz dobrog uzgoja nikada ne bi smio biti dobar pas čuvar. Poznati su kao jako dobri terapeutski psi. Najvažnije od svega je da su bernski predivni i odani prijatelji. Možda čak više nego druge pasmine, Bernski zahtijevaju jako puno vremena provedenog sa obitelji. Ovo je pasmina kojoj je izrazito važna svakidašnja interakcija sa svojom ljudskom obitelji. Ako je pas često dugo ostavljen sam, Bernski temperament će najvjerojatnije postati problematičan.

Aktivnosti sa vlasnikom su od izrazito velike važnosti Bernerima. Bernski planinski pas je bio uzgojen da bude radni pas i velika pomoć Švicarskim farmerima. I danas se struktura i kretanje Bernskog ocrtavaju od tih dana kada su radili na farmama.

Bernski mora biti jak i stabilan, dovoljno da može vuči kolica sa teškim predmetima kao što su bile boce mlijeka. Njihov temperament treba biti takav da je jednostavan za učenje baš zbog te njihove povezanosti sa vlasnicima. To znači da tipični Berner (uz rad) može biti jako dobar u natjecanjima poslušnosti (no nema ništa bez rada).

-->> "o pasmini" pročitajte na sennenhunde-cro.info, prevela i uredila Matejka Ivančić