pasoddy.com

Home -->> pasmine -->> Belgian Shepherd Dog -->> Važni

Yoda službeni pas HGSS-a.

Službeni dio je započela na prvom tečaju Komisije za potrage i lavine sa samo 7,5 tjedana, na Platku 09.05 2003., a završila ga je sa međunarodnom potragom u Bosanskom Grahovu 19.10. 2010.

U međuvremenu je odradila preko 50 tečajeva, kampova, školovanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj u šumama, ruševinama, lavinama s helikopterom, žičarama i čamcima i isto toliko akcija spašavanja. Nekoliko puta licencirana u Komsiji za potrage i lavine HGSS-a i položenim međunarodnim ispitom traženja u prirodi.

Njen odličan nos, inteligencija i mogućnost izrazito brzog učenja vrlo brzo ju je odvelo u karijeru prvog "cadaver" psa na ovim prostorima, koji je u mogućnosti pronaći grob ili masovnu grobnicu . I ta vještina ju je učinila nezamjenjivom.

Yoda nije bila samo "GSS" pas, jer sa svojih 15-ak akcija za MUP RH i nekoliko međunarodnih policijskih potraga, postala puno više od toga.

Ostala je zapisana u nekoliko filmskih uloga "Volim te" od Davora Matanića, družila se sa Richardom Gereom u "Praznicima u Bosni" i naganjala Mladog Casanovu po Dubrovniku

Nebrojen broj pregriženih povodnika i službenih oprsnica, provaljenih bokseva i ukradene hrane, apsolutno će nasmijat sve koji su poznavali Yodu i njen pseći smisao za humor.