pasoddy.com

 

Home -->> pasmine -->> Belgian Shepherd Dog -->> Povijest pasmine

Predak belgijskoga ovčara je canis familiaris matris optimae, predak svih ovčarskih pasa, što su ga odkrili po fosilnim ostacima u brončanomi dobu, Po tome je dobio naziv Brončani pas.

Izuzetno dobri radni psi - ovčari iz Belgije. Postoje još od srednjeg vijeka. Jednostavno je bilo važno da pas bude dobar ovčar, nije bilo važno kakvog je vanjskog izgleda bio, tj. da li je imao dugu ili kratku dlaku, da li je bio smeđi ili crni. prevladale su radne osobine, ali su se tijekom vremena počele izdvajati karakteristike današnjih pasmina. 1891.godine profesor sa belgijske Škole veterinarskih znanosti postavio je standarde različitih tipova Belgijskog ovčara.
Na tlu Belgije, krajem 1800-tih godina, bio je prisutan veliki broj ovčarskih pasa čiji je tip jako varirao što se naročito primjećivalo po pitanju dužine i boje dlake. U nastojanju da se tipovi pasa što više ujednače, formirala se grupa odgajivača sa velikim entuzijazmom koja će kasnije izabrati Prof. A. Reul sa Veterinarske škole iz Kureghema za stručnog vođu uzgoja ove rase. Njegovo ime se sa pravom uzima kao ime pravog pionira i osnivača belgijskog ovčara.
Pasmina je službeno rođena između 1891. i 1897. godine.
Klub za belgijske ovčare je osnovan 29. rujna 1897u Bruxelu a već 15. studenog iste godine, u Kureghemu, Prof. A. Reul uspijeva da organizira okupljanje od 117 pasa koji će kasnije poslužiti u izboru najboljih primjeraka i produžetku uspješne selekcije ove rase.

U godinama koje su slijedile, program uzgoja belgijskih ovčara je bio veoma intenzivan i uključivao je brojna ukrštanja od kojih su neka bila u veoma bliskom srodstvu.
Prvi detaljan standard je objavljen 3. travnja1892. godine od strane briselskog kluba koji opisuje jednu pasminu i tri varijeteta dlake.
Prvi belgijski ovčari su registrirani 1901. godine u uzgojnu knjigu Kraljevskog st. Hubert udruženja (L.O.S.H.).

U godinama koje su slijedile, primarni zadak odgajivača ove pasmine pasa je bio ujednačavanje tipa i mana. Tek 1910. godine moglo se reći da je tip i temperament belgijskih ovčara uspostavljen.
Kroz povijest, od samog početka stvaranja ove pasmine, vodile su se žučne rasprave po pitanju različitih varijeteta. Sa druge strane, nikad nije bilo rasprave i razilaženja u mišljenjima vezanih za morfologiju, temperament i prikladnost za rad.

Belgijski dugodlaki crni ovčar (Groenendael )
U mjestu Groenendael kod Bruxellesa osamdesetih je godina prošlog stoljeća gostioničar Rose svoju crnu, dugodlaku ovčarku pustio pastirskom psu, kojem je ime bilo Picard. Da li je psu bilo samo ime Picard ili je došao iz Picardije u Francuskoj gdje uzgajaju pastirske pse nije poznato. Tim križanjem su bili postavljeni temelji novoj pasmini. Groenendael Jules je izmedu 1908. i 1912. godine položio sve ispite za službene pse i ispit za policijskog psa. Uskoro je počelo rasti zanimanje za njih i izvan Belgije.

Belgijski kratkodlaki ovčar (Malinois)
Belgijski ovčar - malinois svojim porijeklom je okolice grada Malinesa u Belgiji, pa je tako dobio i svoje ime.

Belgijski oštrodlaki ovčar (Laekenois)
Pasmina je dobila ime po kraljevskom gradu Laeken, u čijem obližnjem selu ju je duge godine uzgajao neki ovčar, a kasnije i njegov sin. Vrlo vjerojatno je u srodstvu s nizozemskim oštrodlakim ovčarom