pasoddy.com

Home >> O psima >> Basset Hound >> Standard

 
FCI standard: N° 163 05. 03. 1998.
Zemlja porijekla:Velika Britanija
Datum standarda : 27.04.1989.
Klasifikacija FCI: Grupa 6 - Gonići i tragači po krvi, Sekcija 1.3. - Goniči malog rasta
S radnim ispitom

OPĆI IZGLED
Niskonogi pas pozamašne mase, izbalansiran, punog kvaliteta. Poželjna je značajna količina slobodne kože.
KARAKTERISTIKA
Pouzdan gonič potekao od starih krvnih linija, koji lovi svojim nosom, pas za hajke, ima dubok, melodičan glas i sposoban je da radi u polju sa velikom izdržljivošću.
NARAV
Hladnokrvan, nikada agresivan ili plašljiv, privržen.
GLAVA I LUBANJA
Zaobljena, blagog stopa, izražena kvrga potiljka . U predjelu obrva srednje širine, blago se sužava ka njušci. Opća osobina njuške je da je suha, ipak ne špicasta, Nosnik je gotovo paralelan sa linijom lubanje i neznatno je duži od razmaka od stopa do kosti potiljka. Na čelu i grlu smiju biti srednje veliki nabori kože. U svakom slučaju koža na glavi treba biti toliko slobodna da je glava okruglasta kada se gleda od naprijed. Gornje usne znatno preklapaju donje. Nosna gljiva potpuno crna, osim kod pasa svijetle boje. Kod smeđe boje pasa nosna gljiva smije biti boje jetre. Velike i dobro otvorene nozdrve smiju malo prelaziti usne.
OČI
Romboidne, nisu ni upale ni buljave. Tamne, kod svijetlih pasa smiju biti različitih tonova, sve do srednje smeđe. Miran, ozbiljan izraz. Vidljivo je crvenilo trećeg očnog kapka, ali ne pretjerano jasno. Svijetle ili žute oči su nepoželjne
UŠI
Usađene nisko, točno ispod linije očiju. Duge ali ne pretjerano, protežu se do vrha korektno duge njuške. Cijelom dužinom uske i zavijene prema unutra, vrlo savitljive, fine i baršunaste.
PREDNJI DIO
Plećke dobro koso unazad položene. Ramena nisu "teška". Kratke, snažne prednje noge sa jakim kostima. Laktovi nisu okrenuti ni unutra ni prema van, već leže čvrsto uz tijelo. Gornji dio podlaktice postavljen blago pod tijelo, ali ne tako da onemogućava slobodno kretanje. Noge se u kretanju ili mirovanju ne smiju dodirivati. Promatrano od naprijed, predgrudi dopiru do pregiba podlaktice. Maksimalno je nepoželjna pretjerana uzglobljenost. Na došaplju se nalaze kožni nabori
TIJELO
 Dugo i sveukupno duboko. Izražena grudna kost. Grudi nisu uske ali nisu ni nesrazmjerno duboke. Rebra dobro zaobljena i dobro zasvođena, postavljena daleko unazad, bez deformacija. Leđa prilično široka, ravna. Greben i karlica približni u istoj ravnini, pri čemu slabine smiju biti blago uzdignute. Leđa ne trebaju biti pretjerano duga između grebena i karlice.
ZADNJI DIO
Vrlo mišićav i izražen. Promatran odostrag gotovo ima oblik kugle. Vrlo dobri kutovi. Skočni zglob je nizak, došaplje blago podvučeno pod tijelo, ali nije okrenuto ni unutra ni prema van. Mogu postojati nabori, ali na zadnjem dijelu skočnog zgloba postoji mali kožni džep, napravljen od slobodne kože.
ŠAPE
Masivne, dobro uzglobljene i sa dobrim jastučićima. Prednje šape su usmjerene prema naprijed ali mogu biti i okrenute blago u polje. U svakom slučaju pas stoji korektno, pri čemu je tjelesna masa ravnomjerno raspoređena na prste i jastučiće, tako da šape ostavljaju trag velikog psa.
REP
Dobro usađen, prilično dugačak, jak u korijenu, sužava se ka vrhu. Na donjoj strani odlakan je sa malo oštre dlake. U kretanju, rep je nošen uzdignuto u blagom sabljastom luku, ali nikako zavijen ili prebačen preko tijela.
KRETANJE
 Od velikog značaja. Meko, tečno kretanje sa velikim iskorakom i velikom potisnom snagom. Koljena i skočni zglobovi ne smiju nikada u kretanju biti kruti, također, prsti se ne smiju vući po zemlji.
BOJA
 Uobičajena crna - bijela smeđa (trobojan) ili limun bijelo (dvobojan). Dozvoljena je svaka druga boja goniča.
DLAKA
Rana, kratka i gusta, nije fina. Obrisna crta ravna, bez duže dlake. Duga mekana dlaka sa zastavicama je vrlo nepoželjna.
VELIČINA
 Visina grebena 33-38 cm.
GREŠKE
 Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom čije ocjenjivanje stoji u točnom omjeru sa stupnjem izraženosti. Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.