pasoddy.com

Home >> O psima >> American Staffordshire Terrier >> Standard

AmStaff
 

 

FCI standard: N° 286 /01.12.1997. GB
DATUM PUBKLIKACIJE ORIGINALNOG VAŽEĆEG STANDARDA : 3.09.1996.
PORIJEKLO : SAD
NAMJENA : Društvo
OPĆI IZGLED
Američki stafortski terijer treba da odaje utisak velike snage na osnovu svoje veličine,to je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan, veoma budno prati okolinu. Treba biti čvrst, ni visokonog ni hrtolik. Izvanredno je hrabar.
GLAVA
Glava: srednje dužine, duboka,lubanja je široka,mišići na obrazima veoka izraženi, stop veoma izražen, uši visoko nasađene.
Uši: kupirane ili ne. Ako su nekupirane trebaju bit kratke, u vidu poluruže ili poludignute. Uši koje slobodno padaju kažnjavaju se.
Oči: tamne boje, okrugle smještene nisko i veoma razmaknute. Očni kapci ne smiju bit ružičasti.
Njuška: srednje dužine, zaobljena u gornjem djelu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice su dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće bez djelova koje vise. Gornji sjekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom doljnjih sjekutića (škarasto zubalo). Njuška je apsolutno crna.

VRAT
Snažan, lagano izboćen, sužava se od plećke prema potiljku. Koža nije opuštena, srednje je dužine
TIJELO
Ramena: su snažna i mišićava, sa širokim i nakošenim lopaticama.
Leđa: su prilično kratka. Blago su nakošena od grebena prema trupu te sa umjerenom kratkom nakošenošću od trupo prema korjenu repa. Slabine su blago uvučene
Tijelo: dobro svedena rebra, zatvorena i dopiru daleko unazad. Prednje noge su dovoljno razmaknute što omogućava pravilan razvoj grudi koje su duboke i široke.
REP
Rep je krataku usporedi sa velioćinom, nisko usađen. Sužava se prema tankom vrhu. Nije zavinut niti nošen iznad leđa. Nekupira se.
NOGE
Prednje su ravne, sa snažnim i okruglim kostima i uspravnim došapljem. Stražnji udovi su dobro razvijenih mišića, s nisko postavljenim skočnim zglobom, ne skreću se ni prema unutra ni prema van. Šape su umjerene veličine, dobro zaobljene i zbijene.
HOD
Hod je elastićan, ali ne kotrljav
DLAKA
Dlaka je kratka, gusta pri dodiru, sjajna
BOJA
Dozvoljene su sve boje,jednobojna, višebojna ili šarena. Nepoželjna je sasvim bjela, više od 80% bjele, black and tan (crna sa vatreno crvenom)
VELIČINA
Veličina i težina treba bit međusobno srazmjerna. Poželjna visina na plečima kod mužjaka je 46 do 48cm, a kod ženke 43 do 46cm
GREŠKE
Kažnjava se depigmentacija njuške, svjetle oči ili kapci bez pigmenta, suviše dug ili nepravilno nošen rep
NB
Mužjak mora imat dva testisa normalne veličine potpuno spuštena