pasoddy.com

Home >> O psima >> American Staffordshire Terrier >> O pasmini

AmStaff
 

 šapa Američki stafordski terijer posjeduje jedinstvenu nasljednu hrabrost, odlučnost, inteligenciju i pouzdanost.

Srednje je veličine, pojavljuje se u više boja i zrači snagom spretnošću i samopouzdanjem. Generacijama je korišten kao opće namjenski pas na farmama, pas za lov na polu divlje svinje u dijelovima juga, kao pas čuvar, pas za zaštitu, te kao pas za pratnju. Staffova pouzdanost u vezi s djecom jedna je od njegovih najljepših i najtrajnijih osobina.

"JEDNOM VLASNIK STAFFORDA, UVIJEK VLASNIK STAFFORDA", moto je za mnoge Ijude koji su uvijek voljeli ovu pasminu i ne zanima ih posjedovanje bilo koje druge. Robustan prijatelj i ozbiljan radnik, današnji AST potpuno se predaje svakoj aktivnost. Kada trči, sprinta svom snagom, prelazeći preko, ispod i kroz sve što se nađe na putu. Kada skače, uzbuđeno se baca kroz zrak ne štedeći se.
Kada voli, vrpolji se kao mali psić i najbrži jezik u psećem svijetu izražava njegovu Ijubav. Kada radi, čini to s veseljem i humorom. Stafford će često dodati svoj vlastiti "štik" rutinskom ponavljanju neke "dosadne" vježbe.

lako je to zdrav pas koji ne zahtjeva puno njege, AST je vrlo društvena životinja koja treba pažnju i društvo. Ako vjerujete da su stafordov šarm i izazov prava stvar za vas i želite ga nabaviti, posjetite dobre uzgajivačnice i upoznajte odrasle pse kao i štence.
Brižno posmatrajte rasplodne kuje (izložene rezultate, socijalizaciju i rodovnice). Tražite od uzgajivača garanciju. Pitajte o pasmini, ali nemojte se začuditi ako i vas pitaju. Brižni uzgajivači žele se uvjeriti da ćete biti odgovoran vlasnik prije nego vam prodaju štene.

American Staffordshire Terrier je pasmina ni mala ni velika, pogodna za stan i kuću, što je najvažnije, veliki prijatelj svoje obitelji i drugih životinja u obitelji. On je vrlo temperamentan, veseli pas do svoje duboke starosti. Izuzetno je strpljiv i dobroćudan - nikada zlopamtilo, a ako mu je ugrožena obitelj vrlo je siguran, beskompromisan čuvar.
Stoga Američkog stafforda nije potrebno niti preporučljivo odgajati da bude čuvar, on je to sam po sebi.