pasoddy.com

Home >> O psima >> Alpski brak jazavčar>> Standard

 
FCI standard: N° 254 18. 06. 1996.
Zemlja porijekla:Austrija
Datum standarda : 10.10.1995.
Klasifikacija FCI: Grupa 6 - Gonići i tragači po krvi, Sekcija 2 - Tragačoi po krvii

GLAVA
Glava: Glava srazmjerna veličini psa, lubanja ravna i ne prejako razvijena, čeone kosti obrazuju jasno izražen stop koji se umjereno diže u vis. Nosnik prav ili samo malo ovnujski.

Njuška: Njuška i nos umjereno široki. Zubi se dobro zatvaraju, očnjaci snažni.

Uši: Srednje duge, široke, tupo zaobljene, visoko i više unazad postavljene. Ravne, pune uz glavu vise, bez bilo kakvog nabora. U afektu su neznatno uzdignute.

Usne: Usne uske, dobro se zatvaraju, ne prelaze suviše jedna preko druge, a u kutu, nešto zadebljana donja usna malo je izbačena.

Oči: Srednje veličine, okrugle, vedre, vatrene i prema boji dlake tamnije ili svijetlije smeđe. Treći očni kapak se slabo zapaža.

VRAT
Mišićav, umereno dugačak vrat se proteže od glave do trupa u lijepo povijenoj liniji. Koža na vratu je labava ali bez podgušnjaka.
TIJELO
Leđa: Leđa prava, čvrsta, nešto duža, greben istaknut sa blagim prijelazom prema leđima, slabinski deo leđa dobro popunjen, zaobljene sapi blago se spuštaju.

Grudi: Na dobro ispupčenim grudima jasno se ističe grudna kost. Prsa prelaze u grudni koš koji se prema trbuhu jedva primjetno sužava, a na njega se nastavlja dobro pribran trbušni deo.

REP
Srednje dužine, pri korijenu je deblji nego pri kraju, pas ga u najvećem broju slučajeva nosi opuštenog ili malo naviše povijenog.
NOGE
Prednje noge: Snažne, jako mišićave noge nose grudi, koje samo nešto dublje vise između nogu. Približno prave prednje noge često ukazuju na neznatan prelom u zglobu šaplja.

Zadnje noge: Slabije od prednjih u butinama ali su snažno mišićave, dobro uglovane i prave, kada se posmatraju odpozadi.

Šape: Prednje šape su snažnije razvijene od zadnjih, dobro zbijene, sa noktima savijenim na dolje i velikim i čvrstim tabanima. Zadnje šape su manje, prsti kraći i praviji.

DLAKA
Kratka, vrlo gusta, polegla, oštra, a ipak savitljiva i sa malo podlake. Dlaka na glavi kratka, kao i na ušima i nogama, na vratu je nešto duža, a na leđima i na unutrašnjoj strani butine najduža i najgrublja, skraćuje se prema bokovima, na trbuhu je opet duža i obilnija. Rep je četkast. Duga i oštra dlaka su mane kod brak jazavičara.
BOJA

Crno crveni brak jazavičar, tamno crn sa biljezima boje rđe.

Smeđi brak jazavičar, braon sa svetlijim biuljezima, nos braon.

Crveni brak jazavičar, crvena boja kao kod jelena, crveno kao rđa, žućkasto crven sa svetlijim biljezima.

Bijelo šareni brak jazavičar (vestfalski), svi dopušteni tonovi crvene boje u kombinaciji sa bijelom bojom. Bijele oznake se pružaju iznad očiju, na njušci, na nogama i na prsima.

Dopušteno je kod svih crvenih brak jazavičara da se javi bijela boja u vidu pruge na nosniku, mala bijela crta pod vratom ili oznaka na prsima, na trbuhu, na prstima, na donjim dijelovima nogu i bijela ogrlica. Dopušteno je da se malo pokaže i crna boja kod braon i crvenih jedinki i to na njušci, iznad očiju, na rubovima ušiju, na potiljku, na leđima, a djelomično i na repu.

VELIČINA

Visina: Od 34-42 cm, dok je za vestfalskog brak jazavičara 30-35 cm.

GREŠKE
Slabi mišići i slabe kosti, pretjerano velika ili mala glava u odnosu na ostale dijelove tijela, ili pretjerano široka ili uska glava, vrlo slabo ili prejako izražen stop, suviše koso postavljen nosnik, previše dugačka, previše šiljata ili previše tupa njuška, loše razvijena čeljust ili takva čeljust kod koje zubi gornje vilice jako prelaze zube donje vilice ili ovi poslednji jako prelaze zube gornje vilice (predgriz ili podgriz), suviše teške usne, kratke, uvijene, jako naprijed postavljene uši ili koje ne priležu uz glavu, žute oči ptice grabljivice, suviše vidljiv treći očni kapak, fanon, suviše uzan ili bačvast grudni koš sa slabo razvijenim prsima, krive prednje noge, slabe ili kravlji ili "O" stav zadnjih nogu. Razmaknute ili zečije šape, rep savijen kao obruč, duga i talasasta dlaka ili predugačka dlaka na glavi. Pretjerano visoki ili pretjerano mali psi.