pasoddy.com

Home >> O psima >> Aidi >> Standard

Aidi_marka_brief
Aidi
 
FCI standard: N° 247 /05. 05. 2000 GB
DATUM STANDARDA : 25.03.2003.
ZEMLJA PORIJEKLA : Maroko
Klasifikacija FCI: Grupa 2 - Pinceri i Šnauceri, Molosi i švicarskii pastirski psi, Sekcija 2 - Molosi
OPĆI IZGLED
Čvrst, vrlo otporan pas, upadljiv po svojoj snazi i pokretnosti; mišićav, krepak, moćno građen bez ikakve glomaznosti, posjeduje bujnu dlaku koja ga, u tim praroditeljskim planinama, štiti od sunca isto tako dobro kao i od hladnoće. Ta gusta dlaka obrazuje oklop u borbi, protiv šakala i ostalih otmičara, u koju je Aidi doveden da bude od koristi.
Njegov pogled je živ, neposredan i odlučan tako da priliči požrtvovanom psu uvijek spremnom da obavlja svoju ulogu čuvara. U izvjesnim područjima ljudi imaju naviku da skraćuju uši, čak i rep radnim psima što nije poželjno.
GLAVA

Glava: Medvjeđa, suha, vrlo proporcionalna tijelu, kupastog oblika; jagodice su povezane u ravan, bez prijeloma, od lubanje do njuške.
Lubanja je ravna i široka, primjetna je blaga središnja čeona brazda, a potiljna kvrga je, premda postoji, slabo osjetna.
Njuška: Kupasta kao i glava, primjetno kraća od lubanje, u odnosu 5:6. Stop je slabo istaknut, kos.
Nosna gljiva: Crna ili braon u skladu sa bojom dlake, zadovoljavajuće je široka, a nozdrve su vrlo otvorene.
Vilice: Snažne, zubi su dobro usađeni, bijeli i pravilni, predgriz ili podgriz je neprihvatljiv.
Usne: Suhe, zbijene, crne ili braon u zavisnosti od boje dlake.
Uši: Srednje dužine, blago zaobljenih vrhova, koso su usađene tako da veoma oslobađaju lobanju, nošene poluoboreno, podignute ka napred kada je pas u pažnji i ponekad zabačene unazad kada se pas odmara.
Oči: Srednje veličine, tamne nijanse bilo kakva da je boja dlake; očni kapci su blago kosi i vrlo pigmentirane, izgledaju kao našminkani na svijetloj dlaci; pogled je živ, pažljiv i ispitivački.

VRAT
Snažan, mišićav, bez podvaljaka.
TIJELO

Plećke: Vrlo usmjerene; greben jasno istaknut.
Grudni koš: Zadovoljavajuće širok, vrlo dubok i veoma spušten, doseže bar do iznad laktova; rebra su blago povijena.
Trbuh: Uzdignut iza vitkih rebara, ali nikada kao kod hrta.
Gornja linija: Leđa široka, mišićava, umjereno duga; krsta snažna, vrlo mišićava i blago zaobljena; leđna linija treba da prikaže blago ulegnut, ali nikada sedlast profil.
Kukovi i butine: Slabinsko ispupčenje vrlo naglašeno, butine mišićave, ali nisu glomazne, dosta spuštene.
Noge: Prednje prave, čvrste, umjereno mišićave. Podlaktice kratke i skoro prave. Uglovi koljena i skočnog zgloba vrlo zatvoreni, što podiže sapi i odaje utisak da se leđa spuštaju ka grebenu. Peti prsti nisu dozvoljeni.
Šape: Primjetno okrugle, sa tvrdim jastučićima i snažnim noktima čija je boja u funkciji dlake.
Rep: Dug, doseže bar do skočnog zgloba, usađen u produžetku linije krsta, nošen nisko, kao sablja krivošija kada se pas odmara. Rep je veoma bujno odlakan, a bogata perjanica je znak čistoće rase. U akciji, pas nosi rep vrlo veselo, ali se on nikada ne uvija na leđima.

DLAKA
Dlaka: Veoma gusta, poluduga i ćupasta, duga oko 6 cm, osim na licu i ušima gdje je kratka i tanka. Na vratu i ispod grla oblikuje grivu, naročito kod mužjaka. Gaće i rep pokriveni su obilnom i dugom dlakom.
BOJA
Boja: Vrlo raznolika: boje pijeska, žutocrvena, bijela, boja lave, riđa, tigrasta, crno-bijela, bijelo-riđa, manje ili više boje uglja, trobojna, i td.... vrlo rasuto raspoređene pjege obrazuju plašt i kapu koji su razdvojeni šalom, sa listom koja se proširuje; nosna gljiva i usne su veoma pigmentirane (pjege Bernardinca).
VELIČINA I TEŽINA
Visina: od 52 do 62 cm.
GREŠKE

Izgled zbijen (cob); uska lubanja; kratke ili suviše duge uši; odsustvo stopa ili prenaglašen stop; nedokučiv, unezvjeren ili bezizražajan pogled; škrta ili odsutna pigmentacija očnih kapaka ili nosne pečurke; loša uravnoteženost.

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE

Oko ptice grabljivice; kratka dlaka; uvijen rep, nezadovoljavajuća perjanica; zašiljena njuška; uspravno nošene uši; nedostatak jednog ili oba testisa.

N.B.

Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum