<

 

 

ŠARPLANINAC


>> Home >> O psima >>
Šarplaninac >> Standard

FCI standard: N° 41
DATUM STANDARDA :
ZEMLJA PORIJEKLA :Macedonia / Serbia and Montenegro
UPORABA : Ovčarski pas
Klasifikacija FCI: Grupa 2 - Pinceri i Šnauceri, Molosi i švicarski pastirski psi, Sekcija 2 - Molosi, sa radnim ispitom
 
OPĆI IZGLED
Snažan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u cjelini skladne građe. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, što daje utisak zbijene građe tijela. Snažne konstitucije, mirnog temperamenta, dobročudan ali vrlo oštar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv
GLAVA
Glava je razmjerna veličini tijela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lubanjski dio glave je nešto duži od njuške i čini u prosjeku 58%, odnosno 42% ukupne dužine glave. U kuje je njuška nešto duža (57%:43%). Gledana iz profila, linija čela je blago ispupčena, a njuška ravna, međusobno obije linije su blago konvergentne Lubanja:
Čelo (lUbanjski dio glave) je suho, široko, srednja čeona linija izražena, gledano odozgo i sa strane ćelo blago ispupčeno i zaobljeno.
Očni lukovi slabo izraženi. Potiljačno ispupčenje nije izraženo.Prijelaz između lubanjskog i ličnog dijela glave je slabo izražen.
Njuška:
Kraća od lubanjskog dijela, u osnovi široka i duboka, postepeno se i blago sužava prema vrhu. Nosnik je prav i širok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnoj liniju, koja je divergentna. Nos: Širok i crno pigmentirane.
Usne:
Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Kutovi usana zatvoreni, bez žvala.
Zubalo: Škarasto i potpuno.
Oči:
Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svijetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrašivog izraza. Očni kapci, kao i sve vidljive sluzokože, crno su pigmentisane. Uši: Usađene u visini zamišljene linije koja spaja vrh nosa i unutrašnji očni kut, ili su neznatno niže usađene, oborene i uz glavu nošene, u obliku slova"V", srednje duge i dopiru do unutrašnjeg očnog kuta iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.
VRAT
Profil: Gornja profilna linija vrata u gornjem dijelu vrata je blago ispupčena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraći, dubok, širok i mišićav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prijelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju leđa. Koža je pripijena - bez podgušnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i oštra, na prijelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, što prividno povećava širinu i dubinu ovog dijela glave.
TIJELO
Izgled u cjelini: Gornja linija trupa je ravna ili se blago spušta od grebena prema sapima. Kod pasa odgojenih u planinama tolerira se i neznatna nadgrađenost, iako ona nije poželjna. Trup je nešto duži od visine.
Greben: Blago izražen i širok. Povezanost vrata i grebena čvrsta, a prijelaz blag. Leđa: Prava i široka, ne suviše duga. Slabinski dio kraći, širok i mišićav. Sapi: Srednje duge, koso unatrag položene, široke i dobro obrasle mišićima.
Grudni koš: Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su široka i mišićava. Obim grudnog kosa treba da je najmanje 20% veći od visine grebena.
Stomak:
Pribran, mišićav. Donja linija stomaka blago se penje prema zadnjem dijelu. Slabine relativno kratke i naznačenih prijelaza.
REP
Dug i dopire najmanje do skočnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gornjom linijom repa bez naglih prijelaza. Rep je u osnovi snažan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem dijelu dugom dlakom, koja ga ćini kitnjastim. Rep je sabljast u akciji više u afektu iznad leđne linije, podignut i u luku povijen.
ZADNJE NOGE
Izgled: Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nešto širi od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su također pravilni a kutovi dovoljno zatvoreni. Butina je mišićava, snažno zaobljene muskulature, koso položena i zaklapa sa vodoravno sličan kut kao i plećka. Kut koljena je nešto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stupnjeva). Koljeno čvrsto i široko. Potkoljenica koso postavljena, snažna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.
Skočni zglob:Širok je i dosta otvoren (kut oko 130 stupnjeva).
Zadnje dosaplje:
Snažno, nešto strmije od prednjeg, zaperci se rijetko sreću, a treba ih uklanjati.
HOD
Korak izdašan, dug i lak. Najradije se kreće u srednje dugom ali visokom kasu. U galopu je nešto teži, ali sa dugim i izdašnim skokovima.
KOŽA
Srednje debela, elastična, uz tijelo i pojedine dijelove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokože crno ili tamno pigmentirane.
DLAKA
Izgled: Promatrano u cjelini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini dijelovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom promatrani, u cjelini.
Plećka: Dovoljno duga i široka, dobro je povezana sa grudnim košem, blago je ukošena i vodoravno zaklapa kut od 65 stupnjeva. Nadlaktica mišićava, od plećki položenija, zaklapa kut oko 55 stupnjeva. Lakatni kut (između nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stupnjeva. Lakat širok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog koša.
Podlaktica: Okomita, snažnih kostiju, mišićava, duga i na zadnjoj strani ukrašena dugom dlakom - zastavicama. Zglob šaplja širok, dubok sa blago izraženim prijelazima.
Došaplje: Blago ukošeno, snažno i široko.
Šape: Snažne, izbočenih čvrsto pripijenih prstiju, žličastog oblika. Nokti tamno pigmentirani, čvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentirani, čvrsti, ali elastični.
BOJA
Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od bijelog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivozelena i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepoželjne male bijele oznake na prsima i prstima. Kod svih pigmentisanih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim dijelovima glave, vrata i trupa. U donjim dijelovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim dijelovima nogu u svjetliji (prljavo sivi, odnosno žućkasti) pigment. Ovi prelazi u svjetlije boje ne smiju da budu okvireni i da daju utisak šarenila
DUŽINA
Trup nešto duži od visine grebena (u mužjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).
VISINA I TEŽINA
Visina grebena mužjaka iznosi prosječno 62 cm, a ženke prosječno 58 cm. Poželjni su viši psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm isključuju se od pozitivne ocjene. prosječna težina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.
GREŠKE
Lakše: Nedovoljno izražena širina lubanjskog diela glave, nešto duži lični dio glave, slabije razvijene čeljusti, nedovoljno izražena širina i dubina grudi, pljosnata ili suviše zaobljena rebra, manje izraženi nepravilni stavovi nogu, nešto kraća dlaka (pri ćemu su zastavice ipak dobro izražene), bijele točke na prsima i sapama, malo skraćenje repa, zečije šape, kao i ostale lakše tjelesne mane.
Teže: Preduga (šiljasta) njuška, jako izražen stop, visoko usađene i nedovoljno preklopljene uši, klještasto zubalo, sedlasta leđa, nošenje repa u stranu, limfatična konstitucija, kao i sve teže tjelesne mane.

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
Ndostatak premolara, veliki nesrazmjer dužine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna dužina dlake (ispod 7 cm), pojava šarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoža i očiju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urođeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta leđa i druge degenerativne pojave.
Šarplaninac

 
 
pasoddy.com 2005 - 2007