BULLMASTIFF
kontakt
Knjiga gostiju
info


>> Home >> O psima >>
Bullmastiff >> Povijest

 

 
Bullmastiff je nastao u Engleskoj negdje oko 1860. godine. Krajem 19. stoljeća veliki problem u Engleskoj je bio čuvanje velikih posjeda od lopova. Vlasnici ovih posjeda su odlučili da se okrenu onome sto ima je priroda dala-psu. Isprobali su brojne rase pasa. Engleski mastiff, bez obzira na njegovu hrabrost i snagu nije bio dovoljno brz i agresivan.

Buldog, jak i aktivan, mada nije naročito velik za njihove potrebe. Ljudi su tražili psa koji ce biti tih, neustrašiv i koji bi napadao na komandu. Željeli su psa koji bi provalnike i lopove oborio i držao na zemlji. Za ovu namjenu su ukrstili engleskog mastiffa (60%) i engleskog buldoga (40%) i na taj način dobili psa kojeg su željeli. U tom vremenu bullmastiff je bio poznatiji pod imenom Gamekeeper's Night Dog.

1901. godine na jednoj izložbi gospodin Burton je doveo jednog Night Dog-a (ne za sudjelovanje) i ponudio je svakoj osobi 1 funtu koja je uspela da pobjegne od psa. Jedan gledalac koji je imao dosta iskustva sa psima je pokušao i privukao veliku pažnju publike. Dobio je dosta prednosti i zatim je pas pušten. Odmah ga je uhvatio i oborio na zemlju. "Optimista" je pokušao da se oslobodi i pobjegne ali svaki put kad bi se izmigoljio i pokušao da ustane bivao je ponovo oboren sve dok ga vlasnik psa nije oslobodio. To isto je pokušao još tri puta ali svaki put bez uspjeha (ništa od jedne funte).

Ova pasmina je priznata 1924. godine u Engleskoj, a 1933 u Americi.

Bullmastiff

 
 
Brundo 2005 - 2007