BULLMASTIFF
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Home >> O psima >>
Bullmastiff >> O pasmini

 

Bullmastiff je krupan pas dobrog njuha i velike tjelesne snage, sposoban svladati i držati odraslu osobu. Nastao je kao rezultat križanja engleskog mastiffa i buldoga, uzgojen u svrhu zaštite i pomoći lovočuvaru u borbi protiv lovokradica u burno doba ranog kapitalizma u Engleskoj. Nešto je manji i kompaktniji od engleskog mastiffa.

Bullmastiff je inteligentna i mirna životinja odana svojoj obitelji, ali i tvrdoglava. Pretežno je tih i rijetko laje bez razloga. Zahtijeva dosljedan, čvrst i trajan odgoj, no bez primjene sile. Kao i kod mnogih drugih molosa, moguća je agresija prema drugim psima, te je potreban oprez i rana socijalizacija. Također se treba potruditi rano naviknuti štene na ljude izvan obitelji, jer neki bullmastiffi mogu biti vrlo nepovjerljivi prema strancima. Imaju prirodne zaštitničke instinkte prema "svojim ljudima," čak i kad se čini da su posve opušteni i nesvjesni zbivanja oko sebe. S djecom su vrlo dobri zbog svoje opuštene prirode, mirnoće i visokog praga nadražaja, ali mala djeca u prisutnosti bullmastiffa moraju biti pod nadzorom odraslih već zbog same veličine i težine psa.

Bullmastiff je općenito otporan i robustan pas, no zbog kraće njuške potrebna je pažnja pri ekstremnim temperaturama (izrazito vruć dan s mnogo vlage u zraku). Nije pas koji ima prekomjernu energiju i zahtijeva "istrčavanje," iako su redovne duže šetnje potrebne.

Među molosima Bullmastif je najmlađa, najživahnija i najvodljivija pasmina. Pokretljiv je obrambeni pas i čuvar, radostan, spreman je na učenje i lako ga je odgajati. S njim je lako položiti ispite propisane za obrambene pse, a u Engleskoj ga upotrebljavaju kao policijskog psa.Prijatan je porodični pas, ljubazan i vjeran svom gospodaru. Djeca mu mogu napraviti svašta i neće se razljutiti. Unatoč masivnosti nježan je i osjećajan. Oprezan je, i iako nije agresivan, u svakom je trenutku spreman za boj i obranu. Nadasve je pouzdan čuvar svega što mu je povjereno na čuvanje. Kupovina i održavanje su jako skupi. Po naravi je zdrav i tvrd, paziti moramo na displaziju kukova. Potrebno mu je osigurati pravilnu prehranu i puno kretanja, jer naginje debljanju.
Od svih molosoidnih pasa Bullmastif je najmanje zahtjevan . Doživi od 10 do 12 godina.

 
 

 
 
Brundo 2005 - 2007