CAIRN TERRIER
kontakt
info

>> Oddy >> O psima >> Cairn Terrier >> Standard

FCI standard: N° 4 / 12. 03. 1998 GB
DATUM STANDARDA : 24.06.1987.
Klasifikacija FCI: Grupa 3 - Terrieri Sekcija 2 - Mali Terrieri, bez radnog ispita
 
OPĆI IZGLED
Okretan, oprezan, raspoložen za rad i samonikao u svom pojavnom obliku. Na prednjim šapama dobro stoji ka naprijed. Snažne prednje i zadnje noge, dubok grudni koš, veoma slobodan iskorak. Dlaka otporna na vremenske prilike.
NARAV
Neustrašiv i radostan, veoma samostalan, ali bez agresivnosti.
KARAKTERISTIKE
Mora odavati utisak aktivnog, odvažnog i robusnog psa.
GLAVA
Glava i lubanja: Mala, ipak u pravilnom odnosu sa tijelom. Široka lubanja sa jasnim udubljenjem između očiju i izraženog stopa. Njuška puna snage, jake vilice, ali ne duge ili teške. Crna nosna pečurka. Glava dobro odlakana.
Oči: Daleko jedno od drugog, srednje velike, tamne lješnjak boje. Leže nešto dublje sa čupavim obrvama.
Uši: Male, špicaste, uspravno stojeće i dobro nošene. Nisu usko jedno uz drugo niti su jako odlakane.
Njuška/zubalo: Veliki zubi. Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom pri čemu sjekutići gornje vilice bez razmaka naležu na one iz donje.
VRAT
Dobro usađen, nije kratak.
TIJELO
Srednje duga ravna leđa. Dobro zaobljena, daleko unazad pružena rebra. Snažne, vitke slabine.
REP
Kratak, odgovara tijelu. Dobro odlakan ali nije resast. Nije ni visoko, niti nisko usađen. Nošen veselo, ali ne iznad leđa.
UDOVI
PREDNJI UDOVI: Koso postavljene plećke. Srednje duge noge, snažne ali ne preteške kosti. U laktovima ni u kom slučaju izvrnute u stranu. Noge dobro prekrivene oštrom dlakom.

STRAŽNJI UDOVI: Veoma snažne, mišićave zadnje noge. Nisko postavljen skočni zglob, koji posmatran od pozadi nije okrenut ni unutra niti napolje.

Šape: Prednje veće od zadnjih, smiju biti neznatno okrenute napolje. Debeli snažni jastučići. Tanke, uske ili izdužene šape su za kažnjavanje.
HOD
Veoma slobodno, tečno i osvajajući. Prednje noge sa velikim iskorakom, a zadnje proizvode snažan potisak. Pri tome skočni zglobovi ne stoje usko, ali ni daleko jedan od drugog.
DLAKA
Od velikog značaja. Otporna na vremenske uvjete. Neminovna je dupla dlaka sa bujnom, oštrom ali ne žičastom pokrovnom dlakom. Kratka podlaka meka i gusta. Otvorena dlaka je za penalizaciju. Dozvoljena je blaga talasastost.
BOJA
Krem boja, pšenična, crvena, siva ili gotov crna. Kod svih ovih boja dozvoljena je tigravost. Nisu dozvoljene potpuno crna, bijela ili crna sa paležom. Veoma su tipične tamne oznake na ušima i njušci.
VISINA
Visina grebena oko 28-31 cm. Pri tome uvijek u pravilnom odnosu visine grebena prema masi tijela.
  Idealna težina 6-7,5 kg.
GREŠKE
Svako odstupanje od standardom napisanih osobina smatra se greškom, a greška se procjenjuje u odnosu na stupanj izraženosti.
N.B.
N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
Bony- uzgajivačnica "HEART FOR YOU"

 
 
pasoddy.com 2005 - 2009