Croatian   English

kontakt
Knjiga gostiju
info


>> Home >> Show >>
Pse i vlasnike rastjerali suzavcem


Bomba! Još jedan teroristički napad! urlala je uspaničena svjetina kroz dim krčeći put k izlazu. Ni jedno staklo u prizemlju buenosaireškog centra Costa Salguero, u kojem se u tom trenutku održavala Svjetska izložba pasa "World Dog Show 2005.", nije ostalo čitavo. Oko 20.000 posjetitelja vrištalo je i bježalo van, rušeći sve pred sobom, a vlasnici su kroz dimnu zavjesu kroza suze tragali za izbezumljenim i odbjeglim ljubimcima.

Samo 10 minuta poslije CNN je u izvanrednim vijestima javljao kako se tri dana nakon londonskog dogodio novi teroristički napad Al Qaide. No uskoro se doznala prava istina. U tučnjavi sudaca, zaštitara, posjetitelja i izlagača, nezadovoljnih suđenjem pasmine dogo argentino, ogorčeni izlagač bacio je suzavac pripovijedaju hrvatski izlagači Ante Lučin i Tomislav Brčić, koji su do daleke Argentine "potegli" sa čak osam ljubimaca - četiri hrvatskih i četiri inozemnih vlasnika.

Nesretan slučaj, na sreću, pretvorio se tek u komičnu anegdotu, iako im je u tom trenutku cijeli život prošao pred očima. Nakon četiri sata vijećanja, argentinski fjasko koji bi po svemu što se u ta četiri dana izložbe izdogađalo mogao ući i u Guinnessovu knjigu rekorda nastavljen je i završen tek sutradan ujutro.

U dva sata ujutro, najljepšim psom izložbe proglašen je lasa apso Homero del Alcazar vlasnika Julia&Jose Antonia Porcela. No od argentinskih vlasnika i njihova psića, koji poput većine južnoameričkih pasa i ne odgovara standardima FCI-ja, hrvatski su handleri, koji su na put poveli čak osam pasa, imali i više razloga za veselje.

Kujica posavskog goniča Lana Saltus iz uzgoja predsjednika Hrvatskog kinološkog saveza Damira Skoka, a u vlasništvu Natalije Kalečak i Gordana Bajraktarevića bio je vjerojatno prvi pas te autohtone hrvatske pasmine, a gotovo sigurno i prvi hrvatski pas svih pasmina koji se plasirao u Best in Show svoje FCI skupine na nekoj svjetskoj izložbi.

Mali broj pasa samo nekoliko tisuća imao je i prednosti. Za razliku od prijašnjih svjetskih izložbi, koje u pravilu traju četiri dana, argentinski je World Dog Show trajao samo dan. Prva dva dana bila su rezervirana za međunarodne izložbe pasa (dva CACIB-a) na kojima je kujica posavskoga goniča postala šampionka Argentine, da bi se trećeg dana kada se održavao šampionat Amerike i Kariba okrunila i titulom šampionke Amerike i Kariba.

S ukupno četiri osvojene titule nacionalne šampionke (CAC) kujica je i šampionka Latinske Amerike i grand šampionka Argentine, a nakon nedjeljne, svjetske izložbe rezerva VI. FCI skupine (RBOG) i svjetska šampionka. Ta je kujica i u četvrtak i u subotu također bila drugoplasirana u svojoj FCI skupini.

Jazavčarka Kan Trace Blueberry istih vlasnika mlada je šampionka Amerike i Kariba i najljepši mladi pas IV. FCI skupine, te mlada svjetska šampionka i drugi najljepši mladi pas IV. FCI skupine. Dalmatinski pas Ogar Tirex Of Drash Ivane Bakal četiri je pak puta bio prvak razreda mladih s osvojenim titulama mladog šampiona Amerike i Kariba, trećeg najljepšeg mladog psa VI. FCI skupine i mladog svjetskog šampiona.

 

 
Brundo 2006