pasoddy.com

Home -->> Pasmine -->> FCI 5 -->> Mexican Hairless Dog -->> Povijest pasmine
meksički bezdlaki pas
 

Standardni meksički bezdlaki pas (Standard Variety)

Kako je ovaj pas stigao u Meksiko, vjerojatno će ostati tajna. Slike za koje se pretpostavlja da prikazuju bezdlake pse nalaze se u aztečkim ruševinama; međutim, vjerojatnije je da su to neki drugi autohtoni sisavci - čini se da su Azteci svojedobno "stvorili" gole životinje primjenom neke smole.
Večina osobina ukazuje da je ova pasmina postojala u Meksiku u vrijeme španjolskih osvajača 16. stolječa. U Srednju i Južnu Ameriku vjerojatno su ju uveli španjolski trgovci.


Minijaturni meksički bezdlaki pas

Iako njegovo podrijetlo nije poznato, minijaturni pas stigao je u Meksiko u isto vrijeme kao i standardni, ili je uzgojem smanjena njegova veličina nakon dolaska u Meksiko.

Patuljasti meksički bezdlaki pas

Ova patuljasta verzija meksičkog bezdlakog psa nastala je uzgojnim programom koji je započeo meksički kinološki klub sredinom 20. stolječa.

 

  

 
Ključne riječi: povijet pasmine, History of the Breed, meksički bezdlaki pas povijest, minijaturni meksički bezdlaki, patuljasti meksički bezdlaki pas, Xoloitzcuintli, Srednja amerika, Južna Amerika, Meksiki, drevna pasmina, pasmina povijest