pasoddy.com

 

Home
>> O psima >> Arapski Hrt >> O pasmini

 

Snažan, skladan, visok 71-78 cm, ženke 68,5-71 cm. Glava je izdužena, gubica lijepo izrađena, lubanja prostrana, široka između ušiju. Njuska je šiljata i crna, čeljusti mišićave s vrlo snažnim zubima. Vrat je dugačak i elastičan, oči tamne i živahne, uši male, tanke, poput ruže. Rep je nisko nosen, lagano svinut. Prednje noge su ravne i duge, bedra široka i mišičava. Dlaka je kratka, gusta. Boja: crna, bijela, crvena, plava, jelenja, tigrasta, također višebojna ili s mrljama.

Narav: Inteligentan je ali se njegove psihičke osobine često potcjenjuju zbog očite rezerviranosti prema gospodaru i strancima. Osjetljiv je, hrabar, vjeran, plemenit

Korištenje: Njegova je glavna odlika brzina. Stolječima je korišten u lovu na jelene, lopatare i divlje svinje. Stizao bi ih i bez zaustavljanja obarao. On je nepopravljiv neprijatelj domačih zivotinja, naročito kokoši i mačaka. Danas se ovaj hrt gotovo isključivo upotrebljava za trke pasa (trčanje za umjetnim zecom). Te su trke naročito omiljene u anglosaskim zemljama. Ovaj pas nije prikladan za stan, jer mu je potrebno dnevno pretrčati velike udaljenosti.

Napomena: Sve hrtove dijelimo prema obliku tijela i obliku ušiju u tri grupe:
- prva grupa su sredozemni hrtovi, sa uspravnim ušima a na čelu im je faraonski pas s Malte i njemu slični sredozemni psi - španjolski i balearski podenco, portugalski podenco, sicilijanski cirneko i njima slični.
- drugu grupu čine orijentalni hrtovi koji imaju velike i ovješene uši, kao arapski, saharski azavakh, perzijski, afganistanski i slicni u azijskim zemljama.
- trecu grupu cine okoidentalni hrtovi kojima je karakteristika ruzino uho. Tu spadaju veliki i mali engleski, skotski, irski, madjarski, spanjolski, mali talijanski i ruski brzoj.

Zdravstveni problemi: Skloni su dilataciji želuca te mogu biti osjetljivi na lijekove.