pasoddy.com

Home >> O psima >> German Shepherd Dog >> Foto

Njemački ovčar
 

 pawNjemački ovčar potiče od starog njemačkog psa Hofwachtera. Prvi put se pojavljuje 1704. god. na dvoru kralja Leopolda l. Konačan oblik poslije dugogodišnje selekcije dao je Mens Emil Frederic von Stephantiz.

Standardizaciju Njemačkog ovčara započinje konjički kapetan Maks Emil Frederich von Stephanic. Zajedno sa prijateljem Arturom Majerom 1899 osnivaju klub Njemačkog ovčara (Verein fur Deutsche Schaferhunde) koje je objedinjavalo vise od 30 000 članova, raspoređenih u stotinjak klubova.

Horand von Grafrath; the first German Shepherd Dog pictured with Max von Stephanitz; the creator of the breedPri uzgoju, Stephanic daje prednost karakteru nad izgledom. Kao osnovu, postavio je psihičku stabilnost i korisnost. Pravio je skice parenja u srodstvu (Inzuht) i obradio brižljivo biranje plemenjaka. Bio je sudac, vođa uzgoja, a bavio se i obukom pasa. Pod njegovim vodstvom klub u Ausburgu postao je najveća kinološka organizacija u svetu.

U to vrijeme Njemačka se brzo razvija u industrijsku zemlju. Stephanitz zato počinje da propagira Njemačkog ovčara za službu u vojsci i policiji. Najveće djelo je knjiga "Njemački ovčar u riječi i slici", koja je prevedena na sve svjetske jezike i koja je dugo vremena bila "sveto pismo" uzgajivača njemačkih ovčara.
1899. 3. travnja, održava se prva svjetska izložba pasa svih pasmina. Stephanitz i Majer su gledali ovčarske pse naravno. Opazili su psa crveno-sive boje, srednje veličine, kako mirno sedi pokraj gospodara. Vlasnik je izjavio da pas nije namijenjen za izložbu, već za čuvanje stada. Kako je bio prototip pasmine koju je Stephanitz zamislio, kupuje ovog psa za svoju uzgajivačnicu "Von Grafrath". Od Hektora von Linkshajm su ga preimenovali u Horand von Grafrath. Dobio je broj SZ1 i postao temelj današnje slavne pasmine.