pasoddy.com

Home >> O psima >> Newfoundland >> Standard

Newfoundland
 
FCI standard: N° 50 /06. 11.1996. GB
DATUM STANDARDA : 29. 10. 1996.
ZEMLJA PORIJEKLA : Kanada
Klasifikacija FCI: Grupa 2 - Pinceri i Šnauceri, Molosi i švicarskii pastirski psi, Sekcija 2 - Molosi
OPĆI IZGLED
Proporcionalno građen pas koji impresionira snagom i velikom okretnošću. Masivnog kostura ali ne odaje utisak težine ili neaktivnosti. Plemenit, veličanstven i snažan
VAŽNE PROPORCIJE
Dužina tijela od grebena do korjena repa veća je od visine tijela u grebenu.Tijelo je kompaktno.Kod ženski tijelo može biti malo duže i elegantnije nego kod mužjaka.Razmak od grebena do donje linije prsnog koša je malo veći od razmaka između donje linije prsnog koša i tla.
PONAŠANJE/
TEMPERAMENT
Izražaj je blag i dobroćudan.Ovaj dostojanstven,veseo pas poznat je po svojoj poslovičnoj nježnosti i vedrini
GLAVA
Glava: Masivna. Glava ženke ima jednake linije glave kod mužjaka,ali je manja.
Lubanjski dio: Lubanja-Široka, blago zaobljenim svodom i dobro razvijenim potiljkom. Stop-Izražen, ali bez naglog prijelaza čela prema njušci.
Predio lica: Nosnik-Velik, dobro pigmentiran, dobro razvijenih nosnica. Boje crne kod crnih i bijelo-crnih pasa, a smeđe kod smeđih pasa. Njuška-Izrazito kvadratična, duboka i umjereno kratka, bez ikakvih nabora, prekrivena dlakom, tankom dlakom. Kutovi usta vidljivi, ali ne previše izraženi. Labrinje-Mekane. Oči-Relativno male,umjereno duboko usađene; razmaknute, ne smije se vidjeti unutrašnji dio kapka. Boja očiju je tamno smeđa kod crnih i bijelo-crnih pasa, dok je kod smeđih dozvpljena nešto svijetljija nijansa. Uši-Male, trokutaste sa zaobljenim vrhovima. Usađene odstraga i postrance, priljubljene uz glavu. Kod odraslog psa dosižu do unutarnjeg kuta oka. Zagriz-šarkast ili klještast.
VRAT
Snažan, mišiv, dobro nasađen na ramena, dovoljno dug da omogućuje dostojanstven stav glave.Ne smije imati pretjeran fanon.
TIJELO
U potpunosti masivan kostur. Gledano sa strane tijelo je duboko i dijeluje puno energije. Gornja linije-Ravna i čvrsta od grebena do sapi. Leđa-Široka. Sapi-Široke, koso položene pod kutom od 30°. Prsa-Široka, puna i duboka, s dobro zasvođenim rebrima. Donja linija-Gotovo ravna, bez uvučenosti.
REP
Rep služi kao kormimlo kad pas pliva, pa je zato snažan i širok pri korijenu. Kad pas stoji rep je u visećem položaju osim, možda, blago zavijenog vrha repa. Dostiže do ili malo ispod skočenog zgloba. U kretanju ili kad je pas uzbuđen rep je nošen vodoravno s blagim savijanjem prema gore, ali nikada nije savijen potpuno prema leđima niti nošen među nogama.
UDOVI
Prednji udovi: Prednje noge su ravne i paralelne u hodu i laganom kasu. Lopatice-Plećke mišićave, lopatice dobro koso položene. Laktovi-Priljubljeni uz prsni koš. Došaplje-Blago koso položeno. Prednje šape-Velike i u skladu s veličinom tijela, zaobljene, zatvorene, s čvrstim, kompaktnim prstima. Prisutne plivaće kožice.

Stražnji udovi: Veliki pritisak potreban za vuču teških tereta, plivanje ili učinkovito prelaženje velikih razdaljina, daju stražnji udovi, pa je građa stražnjeg dijela newfoundlandera od primarne važnosti. Križa susnažna, široka i dugačka. Bedra -Široka i mišićava. Koljena-Dobro podvijena, ali ne prejako, kako pas nebi djelovao kao da puzi. Podkoljenice-Snažne i prilično dugačke. Došaplja-Relativno kratka, nisko spuštena, razmaknuta i međusobno paralelna, ne izvrću se niti ne uvrću. Stražnje noge-Čvrste i zbijene. Čaporke, ukoliko postoje, treba ukloniti.

HOD
Newfoundlander se kreće s dobrim iskorakom prednjih i stražnjih potiskom stražnjih nogu, odajući dojam snažnog kretanja bez napora. Blago njihanje leđa je prirodno. Kako se brzina povećava pas približava šape u kretanju, dok leđna linija ostaje ravna.
DLAKA
Dlaka-Ima dvostruku vodootpornu dlaku. Vajnska dlaka je umjereno dugačka i ravna, bez kovrči. Dozvoljena j eblaga valovitost. Unutarnja dlaka j mekana i gusta, gušća zimi nego ljeti, ali uvijek u određenoj mjeri prisutna na sapima i prsima. Dlaka po glavi, ušima i njušci je kratka i fine građe. Prednje i stražnje noge imaju zastavice. Rep je u potpunosti prekriven dlakom, koja ipak ne tvori perjanicu.Trimanje i šišanje ne treba poticati pri ocijenjivanju.

BOJA
Boja - crna, crno-bijela i smeđa. Crna: Tradicionalna boja je crna.Boja treba biti što više ujednačena, ali blagi preljev od izloženosti suncu je dozvoljen. Bijele oznake na prsima, nožnim prstima i/ili vrhu repa su dozvoljene. Crno-bijela: Ovaj varijetet ima povijesno značenje za pasminu. Poželjni raspored oznaka je crna glava s cijenjenom bijelom lisom koja se širi do njuške, crno sedlo simetričnog oblika, crne sapi i crni gornji dio repa.Ostali dijelovi mogu biti bijele boje sa što manje šarenila. Smeđa: Smeđa boja može biti u nijansama od čokoladne do brončano smeđe. Bijele oznake na prsima, nažnim prstima i/ili vrhu repa su dozvoljene.
VISINA
Prosječna visina u grebenu za odrasle mužjake iznosi 71 cm, a za odrasle ženke 66 cm.  
TEŽINA
Prosječna težina iznosi 68 kg za mužjake i 54 kg za ženke. Visoki psi su poželjni, ali im se ne daje prednost pred simetrijom, općom skladnom i snažnom građom, kao i korektnim kretanjem.
GREŠKE
 Bilo koje odstupanje od gore navedenih osobina smatra se greškom, a težina greške se ocijenjuje ovisno o stupnju njezine izraženosti.
DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
  • Loša narav
  • Predgriz ili podgriz, izmaknute vilice
  • Kratka, priljubljena dlaka
  • Oznake bilo koje druge boje osim bijele na smeđim i crnim psima
  • Bilo koja druga boja dlake osim crne,crno-bijele i smeđe.

Napomena: Mužjaci moraju imati dva testisa normalnog izgleda potpuno spuštena u skrotum.