pasoddy.com

Home >> O psima >> Newfoundland >> Povijest

Newfoundland
 

 pawIma mnogo teorija o podrijetlu ove pasmine. Neki tvrde da se radi o pasmini koja potiće od nordijskih pasa uvezenih na Newfoundland u 17. stoljeću. Drugi misle da je to britanska pasmina nastala u 18.stoljeću kada je otok Newfoundland postalo engleski posjed, tada su uvezeni potomci tibetskog mastifa koji su ukrštani sa domaćim psima.

Pristalice treće teorije smatraju da je newfoundlandski pas nastao od labrador retrivera, bilo zbog sličnosti između ovih dviju pasmina, bilo zbog toga sto su obale Newfoundlanda vrlo blizu, pa se ne isključuje mogućnost da je labrador, odličan plivač, preplivao moreuz Bel-Ajl ili je pješice prešao kad je more smrznuto.

Jedna od teorija je da je newfoundlandski pas nastao ukrštanjem domaćih pasa i velikog crnog psa kojeg su u razdoblju nakon 1100.godine doveli na otok Vikinzi. , a dolaskom i naseljavanjem europskih ribara stižu i mnoge druge pasmine koje formiraju ovu pasminu. Koja god od ovih teza da je ispravna bitno je da je nastala pasmina sposobna podnijeti surove uvjete otočke klime koja uslijed miješanja polarne i golfske morske struje obiluje jakim vjetrovima i maglama.

Prva namjena im je bila vuča teškog tereta ali i rad u vodi. Pomagali su ribarima kod izvlačenja mreža iz mora ili su izvlačili drvene trupce iz šume nakon sjeće. U početku su to bili isključivo crno bijeli psi koji su stekli i veliku popularnost u Engleskoj. U tome su veliku ulogu odigrale slike poznatog slikara Edwina Landseera. Slavi ove pasmine pridonio je i pjesnik lord Byron koji ih je često spominjao u svojim djelima. Na kontinent su stigli u 18 stoljeću i to kako se zna u Njemačku. Do polovine 19 st. pretežno su uzgajani crno bijeli psi koji su dostizali visinu i do 90 cm. Kako je pasmina postajala sve popularnija to se sve vise osjećao manjak tih pasa na izvornom otoku te su počeli uzgajati a i izvoziti i jednobojne tamne i niže pse. Može se zaključiti kako su ta dva tipa iz tog doba različitog podrijetla i u početku su se jako razlikovali ali su se s vremenom razlike među njima istopile i nestale a ostali su psi ujednačenog današnjeg izgleda.

.