pasoddy.com

Home -->> pasmine -->> FCI - 3 -->> Jack Russell Terrier -->> povijest
Parson Russellov terijer
 

John Russel je rođen 1795. u Darthmouth, grofovija Devon. Kao svečenik najveći dio života službovao je u Swimbridge, Devon. Bio je veliki lovac i jahač i utrošio je puno vremena u uzgoju terijera. Bio je 1873. jedan od članova osnivača Kennel Kluba. Umro je 1883. u starosti od 87. godina.

Još za vreme studiranja u Oksfordu, stekao je svoju prvu terijer ženku, a bila je oštrodlaka, bijela sa oznakama na glavi. Već tada je u bitnim točkama odgovarala današnjem standardu. John Russel je počeo sa različitim ukrštanja sa drugim jednobojnim ili šarenim radnim terijerima. Uzgojni cilj uvijek je bila radna sposobnost a tipična slika pasmine bila je u drugom planu. Ova tradicija bila je slijeđena u ranoj prošlosti u aktiviranju Jack Russel Terriera sa drugim pasminama terijera. Ukrštane su i druge pasmine, ali sa malo uspjeha, koji nije odgovarao pra tipu Jack Russella.

 

 

Jack Russellov terijer koji je najviše putovao bio je Bothy, pratilac Sira Ranulfa Finnesa - početkom 1980-ih pratio ga je na putu do Sjevernog i Južnog pola. Budući da su svi psi povučeni s Antartike i zabranjeno im je tamo boraviti, Bothyev rekord u igranju nogomneta na vrhu i dnu svijeta vjerojatno neće biti nadmašen.