pasoddy.com

Home -->> pasmine -->> FCI 3 -->> English Toy Terrier -->> Standard
Engleski patuljasti terijer
 

 

FCI standard: N° 13 07. 11. 1994.
Zemlja porijekla:Velika Britanija
Datum standarda : 08.06. 1988.
Klasifikacija FCI: Grupa 3 - Terijeri, Sekcija 4 - Patuljasti terijer

  
OPĆI IZGLED

Harmoničan, elegantan i kompaktan, okretan, bez mane.

KARAKTERISTIKE
Mali pas s tipičnim terijerskim osobinama.
TEMPERAMENT
Oprezan, jasno pokazuje svojim ponašanjem, zbog čega se u ranijim vremenima isticao kod hvatanja štakora. Nikada pretjerano nervozan.
GLAVA

Glava i lubanja: Duga glava, uska. Ravna lubanja. Klinasta, bez naglašene muskulature obraza. Dobro ispunjena ispod očiju. Gornja i donja vilica zatvaraju se čvrsto medu sobom, pri čemu su usne napeto prilegnule i zatvorene. Blag stop. Licni dio se sužava ka naprijed i zbog toga je gledan sa strane ili od naprijed klinast. Zbog toga se može steci dojam postojanja podgriza. Nepoželjan je bilo kakav nagovještaj šiljatosti. Crn nos.

Oči: Tamne do crne, bez svijetlog šatiranja irisa. Male, bademaste, kose i blistave.

Uši: Oblikom slične su obliku plamena svijeće, završavaju se nešto šiljato. Usađene visoko na zadnjem dijelu lubanje i stoje proporcionalno blizu jedno drugom. Parametar za korektnu veličinu je procjena dužine. Kada se preklope ka naprijed, ne trebaju dopirati do očiju. Od devet mjeseci starosti uši moraju stajati uspravno. Unutrašnja površina ušiju mora biti potpuno vidljiva, ako se promatra od naprijed. Koža ušiju je debela.

Zubalo: Snažne vilice sa savršenim, pravilnim i potpunim škarastim zubalom pri čemu gornji sjekutići bez razmaka naliježu na donje i zubi stoje vertikalno u vilici. Zubi su s razmjerni i snažni.

VRAT
Dug, dražestan i blago zavijen. Plećke dobro unazad postavljene. Potiljačna linija pokazuje tečan prijelaz ka plećkama, pri tome elegantno padajuća. Nepoželjan je podgušnjak.
 
TIJELO

Tijelo: Kompaktno, u skladu s glavom, tako da izražava korektan, uravnotežen opći izgled. Leda se protežu u sasvim blagom luku od točke odmah iza plećke do slabina i tada ka korijenu repa opet padaju.

Grudni koš uzak i dubok s dobro savijenim rebrima. Slabinski dio dobro istaknut. Zadnjica blago zaobljena.

UDOVI

Prednji dio: Noge stoje vertikalno ispod plećki, pri čemu laktovi prisno naliježu na grud­ ni koš, tako da omogućavaju ravan front. Posebno poželjne su nježne kosti..

Zadnji dio: Dobar luk slabinskog dijela prelazi u dobru uglovanost koljena. Nisko postavljeni skočni zglobovi nisu okrenuti ni unutra ni van. Nepoželjno je da i previše uglovane noge stoje ispod tijela.

Šape: Nježne, kompaktne. Prsti su vidljivo odvojeni jedan od drugog, dobro zaobljeni sa crnim noktima. Srednja dva prsta u prednjoj šapi nešto su duži od ostalih. Zadnje šape su mačje. Nepoželjne su zečje šape.

REP
Debeo u korijenu, šiljato završava, nisko usađen. Dužinom ne dopire do ispod skočnog zgloba. Veselo držanje repa. Nepoželjno je pretjerano pokazivanje.
KRETANJE
Idealno kretanje u naprijed je slično „razvučenom" kasu. Nepoželjno je hack-nez kretanje (visoko podizanje prednjih nogu bez osvajanja prostora), kao i vukući hod. Kretanje zadnjih nogu treba biti gipko, lako i precizno, s puno potiska. Kretanje treba biti tečno i ostavljati dojam zdravlja
DLAKA
Debela, prisno polegla i sjajna. Zahtijeva se gušća i kraća dlaka.
BOJE
Crna i palež, crna boja ebanovine, palež je sličan satenskom crvenog kestena. Boja ne zadire jedna u drugu i ne miješaju se, već su jasno ograničene. Prednje noge, promatrano od naprijed, imaju boju paleža do šaplja. Palež je i na unutrašnjoj i zadnjoj strani do točke koja je direktno ispod laktova. Na svakom prstu nalaze se crne pruge. Jasne crne oznake nalaze se točno na sredini svakog došaplja i ispod brade. Zadnje noge su obojene paležom na prednjoj i unutrašnjoj strani, pri čemu jedna crna poprečna pruga dijeli palež na sredini potkoljenice. Snažniji palež na vanjskim stranama zadnjih nogu je nepoželjan.Palež je i na licnom dijelu glave. Nos je crn. Crna boja se produžava preko nosnika i u luku produžava ispod očiju do korijena guše. Ispod očiju nalazi se po jedna paležna oznaka, kao i na svakom obrazu. Donja vilica i guša imaju boju paleža. Rub usana je crn. Dlaka na unutrašnjoj strani uha je boje paleža, a nepoželjan je palež iza ušiju. Obje strane grudi pokazuju nešto boje paleža, također su regija čmara i donja strana repa boje paleža. Bijele mrlje, svejedno gdje, potpuno su nepoželjne.
VELIČINA
Idealna masa 2,7-3,6 kg. Idealna visina 25-30 cm.
GREŠKE

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čije ocjenjivanje stoji u točnoj proporciji sa stupnjem izraženosti

NB
N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.