pasoddy.com

Home >> O psima >> Dingo >> Povijest

Dingo
 

 pawDingo (Canis lupus dingo) je tip australijskih kanida, za koga se pretpostavljalo da potječe od Iranskog vuka (Canis lupus pallipes). DNK analiza je pokazala da su u većoj mjeri slični domaćim psima, tako da postoje pretpostavke da vode porijeklo od male grupe pripitomljenih pasa. Dingo se najčešće opisuje kao australijski divlji pas, ali ne živi samo u Australiji, niti potječe iz nje.

Savremeni dingo se nalazi u cjeloj Jugoistočnoj Aziji, uglavnom u malim dijelovima preostalih prirodnih šuma, a i na većem dijelu kopna Australije posebno na sjeveru. Dingo ima sličnosti i sa vukovima i sa suvremenim psima, te se smatra više ili manje nepromijenjenim potomkom ranih predaka modernih pasa. Ime dingo potječe iz aboridžinskog jezika Eora, kojim su govorili domoroci na području oko Sidneja. Novogvinejski pevajući pas se takođe klasificira kao Canis lupus dingo.

Dingo

 

Danas se još uvijek vode rasprave oko toga dali je Dingo posebna vrsta ili je samo podvrsta domaćeg psa (svojevrsna podivljala pasmina). Ako tome dodamo kako pojedini biolozi smatraju da je domaći pas ista vrsta kao i Sivi vuk, dolazimo do različitih vrsta klasificiranja.