pasoddy.com

Home >> O psima >> Dalmatiner >> Standard

 
FCI standard: N° 153 14. 04. 1999 GB
DATUM STANDARDA : 14. 04. 1999.
ZEMLJA PORIJEKLA : Hrvatska
UPORABA : Pas za pratnju
Klasifikacija FCI: Grupa 6 - Goniči tragači po krvi i srodne pasmine,
Sekcija 3
- Srodne pasmine

KRATAK POVIJESNI PREGLED
Dalmatinčevo porijeklo je sve do danas nejasno i samo na pretpostavkama zasnovano. Najraniji konkretni nagovještaji potječu sa slika talijanskih slikara 16. stoljeća. Slike na grobovima starih egipatskih faraona, koje odgovaraju kopijama na portretima iz srednjeg vijeka, daju naslutiti da je dalmatinac nekoliko tisuća godina star. Iz ovih predanja može se izvesti ozbiljan zaključak, da se dalmatinčevo porijeklo nalazi u prostoru Sredozemlja. U djelu, što ga je 1792. godine objavio neki Thomas Bewick, nalazi se dalmatinčev opis i njegov crtež. Bewick ga obilježava kao "The Dalmatian or Coach dog". Prvi dalmatinčev standard sastavio je godine 1882. englez po imenu Vero Shaw. Ovaj je standard bio godine 1890. prihvaćen kao službeni standard.
OPĆI IZGLED
Dalmatinac je upadljivo pjegast, mišićav i živahan pas. Simetričan je u svojim konturama, lišen grubosti i nezgrapnosti i kadar brzo trčati velikom istrajnošću.
PONAŠANJE I IZGLED
Simpatično biće, prijazno, nije plašljiv ili suzdržan, lišen je nervoze i agresivnosti.
GLAVA
Glava i lubanja: Glava ima lijepu dužinu. Lubanja mora biti pljosnata, među ušima najšire, a na sljepoočnicama lijepo oblikovana. Mora imati jasan STOP. Bore nisu poželjne. Njuška je dugačka i kepka i ne smije biti zašiljena. Labrnje moraju tijesno nalijegati na vilice, an ne biti obješene preko njih. Ako su pjege crne, nos je uvijek crn, a ako su smeđe, nos je isto tako smeđ.
Zubi i zubalo:
Jake čeljusti sa savršenim, pravilnim i cjelovitim zubalom u obliku škara.
Oči: Oči moraju biti srednje veličine i razmak među njima ne treba biti suviše velik, nego umjeren; moraju biti okrugle, bistre i sjajne, inteligentnog izraza. Vrsta s crnim pegama mora imati tamne oči, a ona s smeđim pjegama, oči jantarove boje. Očni rub kod crnopjegastih je općenito crn, a kod vrsta s smeđim pjegama općenito smeđ.
Uši: Uši su smještene visoko, srednje veličine i prilično široke u produžetku. Priljubljene uz glavu, one se postepeno sužavaju do njihovog zaobljenog vrška. Njihova je struktura fina i tanka i osuta mnogobrojnim pjegama.
VRAT
Neka bude umjerene dužine, ispupčen i lagan. On se mora u pravcu glave sužavati i ne smije imati nikakvoga podgušnjaka.
TRUP
Prsa moraju biti duboka i široka. Rebra su lijepo izbočena, a greben lijepa oblika. Leđa su snažna i uspravna, a slabine mišićave i lagano izbočene
REP
Seže otprilike do kvrge na skočnom zglobu, snažan na početku i prema kraju, sužavajući se ravnomjerno i nipošto grubo. Treba biti smješten ni suviše visoko, ni suviše nisko. Gore lagano savinut, ali nipošto uvijen.
NOGE
Prednje noge: Ramena moraju biti lagano nagnuta, lijepo oblikovanai mišićava. Laktovi moraju biti tijesno priljubljeni uz tijelo. Prednje noge su sasvim uspravne, veoma košćate i jake, a moraju biti elastične.
Stražnje noge: Mišići su jako razvijeni i dobro uočljivi. Zglobovi koljena su razvijeni. Noge su paralelne, ako se gledaju odostraga.
ŠAPE
Okrugle, čvrste s ispupčenim prstima (mačje šape) o okruglim, žilavim, elastičnim jastučićima. Nokti na prstimasu crni ili bijeli kod crnopjegaste pigmentacije, odnosno, smeđi ili bijeli kod smeđe pigmentacije.
HOD
On se kreće potpuno slobodno, ravnomjerno, snažno, ritmički grabeći korak. Gledano straga, noge se kreću paralelno, stražnja noga hoda tragom prednje noge. Kratki koraci i pokreti koji šljapaju su pogrešni (nepravilni).
DLAKA
Kratka, tvrda, gusta, glatka i sjajna.
BOJA
Temeljna boja je čisto bijela. Tamno crne pjege pri crnoj pigmentaciji i smeđe poput boje kože kod smeđe pigmentacije. Pjege ne smiju prelaziti jedna u drugu. One moraju biti okrugle i pravilno raposređene. Pjege po tijelu u prosjeku moraju imati 2 do 3 centimetra. Pjege po glavi, repu i na dijelovina tijela moraju biti manje.
VISINA
Idealne veličine: Psi: 56-61 centimetar, a kuje 54-59 centimetara.
TEŽINA
 Idealna težina: Psi: oko 27 kilograma, a kuje oko 24 kg.
GREŠKE
Svako odstupanje od prije navedenih točaka mora se smatrati greškom, koju bi trebalo procijeniti (vrednovati) u točnom odnosu prema stupnju odstupanja.
DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
Albinizam (nedostatak pigmenta dlake); nedostatak pigmenta na rubu očnog kapka; tri boje (crne i smeđe pjege na istom psu); limun pjege (pjege boje limuna odnosno brončane boje); druge greške u pigmentaciji; plavo ili čakarasto oko; predgrozavajuće ili podgrizavajuće zubalo, jednako tako: gluhoća; entropija (unutra okrenuti očni kapci); ektropija ( prevtranje očnih kapaka); izraženo plašljivo ili agresivno ponašanje.
Mužjaci moraju imati normalno razvijene testise, potpuno spuštene u skrotum.