pasoddy.com

Home -->> pasmine -->> Brittany -->> o pasmini

 

Uravnoteženost Bretona omogućuje mu da u potpunosti vlada sredstvima s kojima ga je priroda obdarila i da ih u savršenoj harmoniji prilagođava uvjetima terena i vremena.

Lovačka strast je kod njega veoma izražena. Brzinom rada se približava engleskim ptičarima. Na utakmicama Field-trials brzina rada je cijenjena kao i kvaliteta nosa. Veća brzina uvjetuje i visoko držanje glave pri radu, što je također uvjet na utakmicama. Uz to,brzi galop ne omogućuje rad niskim nosom, jer bi trpio povrede glave. Ali, svaki inteligentan pas, zavisno od potrebe, koristi i visok i nizak nos, kao što smjenjuje kas i galop, ako ga uvjeti terena na to prisiljavaju. Bretonskog španijela ne treba poticati na aktivnost. Radi jednako na temperaturi plus ili minus 30C. Ako je bezvodan teren, naročito ljeti, treba za njega nositi vodu.

Izdržljiviji je od bilo koje pasmine ptičara, što mu omogućuje kvadratna građa tijela. Jednako je aktivan na početku i na kraju lova. Voli rad u vodi u koju ulazi najčešće prvim kontaktom. Također je hrabriji od ostalih ptičara. Breton je tvrdoglav pas sa jače ispoljenom težnjom za nezavisnošću, ali i pored toga lako prihvača dresuru. Ljubitelji ove pasmine ga opisuju kao maksimum kvaliteta u minimalnoj zapremini.