pasoddy.com

Home >> O psima >> Basenji >> Standard

 
FCI standard: N° 43 24. 01. 2000
Zemlja porijekla: Srednja afrika
Datum standarda : 25. 11. 1999
Klasifikacija FCI: Grupa 5 - špic tip i primitivni tip pasa, Sekcija 6 - Osnovni tip (pra - tip)

OPĆI IZGLED
Lagane građe, finih kostiju, aristokratskog izraza, visokonog u odnosu na dužinu tijela, uvijek uravnotežen, pažljiv i inteligentan, naborima bogata glava, sa stojećim ušima ponosno je nošena na dobro savijenom vratu. Duboko protežuća grudna kost jasno prelazi u grudni dio. Rep je zavijen. Ovo daje sliku potpuno proporcionalnog psa sa ljupkošću gazele.
KARAKTERISTIKE
Ne laje, ali nije ni njem. Tipično glasanje sastoji se od mješavine kratkotrajnog "smijeha" i jodlovanja. Vrijedna je spomena u svakom slučaju velika čistoća glasanja.
NARAV
Inteligentna, nezavisna pasmina ali puna ljubavi i opreza. Može biti rezerviran prema strancima.
GLAVA
Glava i lubanja: Ravna, dobro oblikovana i srednje širine, sužava se prema nosu sa slabo izraženim stopom. Rastojanje od potiljne kosti do stopa nešto je duža nego od stopa do vrha nosa. Postrane lubanjske linije ravnomjerno se sužavaju prema njušci, pri čemu su ostvarene uravnotežene linije obraza. Fini i bogati nabori na čelu, pri uspravnim ušima, čine poželjnu postranu naboranost, ipak ne pretjerano do stvaranja podgušnjaka. Nabori kod štenaca su jasno uočljivi. Kod trobojnih pasa naboranost je slabije jasna zbog sjena. Crn nos je poželjan.
Oči: Tamne, bademaste, koso postavljene i pogleda uperenog u daljinu. Prilično neuhvatljiv pogled.
Uši: Male, špičaste, uspravne i blago čubastog oblika, fine građe, usađene dosta daleko naprijed. Vrhovi ušiju leže bliže sredini lubanje nego spoljašnji dio korijena uha.
Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim škarastim zubalom pri čemu gornji sjekutići bez razmaka preklapaju one u donjoj vilici.
VRAT
Snažan, dobre dužine i ne djeluje debelo. Dobro oblikovan i na mjestu usađenosti nešto puniji s naglašenim elegantnim lukom gornjeg djela vrata. Dobro usađen između plećki. Ističe ponosno držanje glave..
TIJELO
Uravnoteženo, sa kratkim, pravim leđima. Rebra dobro zaobljena duboka i ovalna. Duboko protežuća grudna kost prelazi u jedan jasan struk.
REP
Visoko usađen pri čemu linija sjedne kosti biva izdignuta iznad korjena repa, što ističe isturen utisak zadnje noge. Nošen iznad kičemenog stupa, prisno naleže na butinu sa jednostrukim ili dvostrukim zavojem.
NOGE
Prednje noge: Plećke dobro unazad položene, mišićave ali ne pretjerano. Laktovi nalježu na grudni koš. Posmatrano od napred laktovi sa rebrima čine liniju koja se duž noge produžava ravno do zemlje, pri čemu je omogućen srednje dugi front. Prednje noge su ravne, finih kostiju i imaju jako dugu podlakticu. Došaplje dobre dužine, ravno i pokretno.
Zadnje noge: Snažne i mišićave. Nisko postavljeni skočni zglobovi nisu ni unutra ni na van okrenuti. Duge potkoljenice. Srednje zaobljen koljeni zglob..
Šape: Male, ovalne i kompaktne sa debelim jastučićima, dobro uzglobljeni prsti i kratki nokti. jastučićima.
HOD
Noge se izbacuju ravno naprijed sa hitrim, dugačkim, neumornim i zamahu jućim korakomi.
DLAKA
Kratka, sjajna i gusta, veoma fina. Koža je jako elastična
BOJA
Čisto crna i bijela, crvena i bijela, crna, paležna boja i bijela sa položenim „sjemenom lubenice" i maskom. Paležna boja i bijela treba imati bijelo na šapama, grudima i vrhu repa. Dozvoljene su bijele noge, prsa i bijeli okovratnik.
VISINA I TEŽINA

Mužjaci 43 cm, ženke 40 cm. Idealna težina mužjaka je 11 kg, a ženki 9,5 kg..

GREŠKE
Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom čije ocjenjivanje stoji u točnoj srazmjeri sa stupnjem izraženosti
NB
Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
 

  Tiva