pasoddy.com

Home >> O psima >> Alaskan Malamute >> Standard

Aljaški malamut
 

 šapa

FCI standard: N° 243 /9.06.1999. GB
DATUM PUBKLIKACIJE ORIGINALNOG VAŽEĆEG STANDARDA : 14.08.1996.
PORIJEKLO : SAD
NAMJENA : Društvo, vuča saonica, utrke saonicama
OPĆI IZGLED
Malamut je krupan,snažan pas,čvrste građe sa dubokim grudima i snažnim,kompaktnim tijelom. Glava treba da odaje visok stupanj inteligencije. Široka je i snažna u odnosu na druge primitivne rase pasa,ali mora biti u razmjeru sa tijelom kako ne bi davala nezgrapan i grub izgled.
GLAVA
Lubanja treba da je široka između usiju,blago se sužavajući prema očima i zaobljena ka obrazima koji treba da su umjereno ravni. Čeona brazda mora biti plitka. Linija od vrha nosa i vrha cijela je skoro ravna i postoji tek blagi nagib na mjestu gdje se spajaju.
Njuška mora biti snažna i masivna, u razmjeru sa veličinom lubanje i tek se blago sužava od korjena do vrha nosa;usne čvrste;nos crn,gornja i donja vilica široka sa velikim zubima;zubalo makazasto.
Oči
su braon boje,bademastog oblika,srednje veličine,koso postavljene na lubanji. Pozeljne su tamnije oči.
Uši su srednje veličine ali male u odnosu na glavu. Gornji dio usiju je trokutastog oblika sa lako zaobljenim vrhom, široko postavljenih na vanjskoj strani glave. Donji dio uvjek se spaja sa glavom u ravni sa vanjskim uglom očiju,odajući utisak kada su uspravne da vrhovi odstupaju od glave. Kada su uspravne, uši su blago nagnute naprijed,ali kada pas radi skoro su uvijek povijene uz glavu.
VRAT
Vrat treba da je snažan i umjereno povijen.
Grudi treba da budu snažne i duboke
TIJELO
Tijelo snažno kompaktne građe,ali ne prekratko.
Leđa treba da su ravna sa blagim padom prema kukovima.
Bedra
treba da su mišićava,greben se umjereno spusta,prednje noge su mišićave sa jakim kostima i ravne do zgloba,koji treba da su kratki i snažni i skoro vertikalni, posmatrani iz profila.
Sape su velike i kompaktne.
Prsti čvrsto povezani i dosta savijeni,jastučići su debeli i otporni,nokti kratki i jaki.Treba da posjeduju zaštitnu dlaku između prstiju.
Zadnje noge su široke i veoma mišićave u butinama .KolJeno umjereno savijeno, skočni zglob širok i jak, umjereno savijen i pravilno postavljen. Zadnje noge, posmatrano iz profila,moraju biti paralelne sa prednjim nogama u stoju i pokretu. Peti prst je nepoželjan i otklanja se.
Rep je srednje postavljen,na korenu prati liniju kičmenog stuba,veoma je odlakan,nosen na leđima dok nije u poslu.Treba da ima izgled perjanice.
DLAKA
Malamut treba da ima gustu, ne previše oštru zaštitnu dlaku koja nije ni preduga,niti previše mekana. Poddlaka je gusta, masna i vunasta, 2.5-5cm duŽine
BOJE
Boje se obično kreču od svijetlo sive preko svih nijansi do crne.Obavezne su bele fleke na stomaku, dijelovima nogu i lica.Treba da ima sare na licu koje se sastoje od kape prevučene preko glave dok je ostatak glave jednobojan, obično siv ili bijel ili od maske. Bijela crta na ćelu, i/ili vratu kao i fleka na leđima je dozvoljena
VELIČINA
Postoji prirodna varijacija u veličini ove rase. Poželjna veličina za radne pse preko 58.5 cm do grebena za ženke i 33.9kg,a za mužjake preko 63.5cm do grebena i 38.4kg.