pasoddy.com

Home >> O psima >> Alaskan Malamute >> Povijest

Aljaški malamut
 

 šapa Prvi Zapis o aljaškom malamutu spominje se u časopisu "Privat Journal of Captain G.F. Lyon" iz 1824. godine. Aljaški malamuti srasli su sa plemenom koji su su nazivali "Mahleimut".

Psi toga vremena bili su zastrašujuće veliki psi koji su bili sposobni vući ogromne količine tereta na velikim udaljenostima. Pleme Mahleimut najviše je nastanjivalo gornje područje rijeke Ankvik na Aljasci, međutim bili su rašireni i u širem području. Pas im je najviše služio za dovlačenje drveta za ogrjev iz suma u njihova sela. Usto, cesto su bili psi čuvari koji su branili selo od vukova i sličnih zvijeri.

Danas se razlikuju dva tipa aljaškog malamuta. Jedan se naziva M`Loot, a drugi je Kotzebue.

Jedna od razlika između ta dva tipa psa je u veličini. M`Loot malamuti su veći nego Kotzebuei.

Druga razlika jest u tome sto Kotzebuei imaju samo vučje-sivu dlaku, dok M`Loot variraju u bojama, uključujući vucje-sivu, crno-bijelu, sivu, bijelu, i sivo-bijelu.

Kotzebui su također nešto manje agresivniji, nego M`Loot. Kotzebue liniju su prepoznali bračni par Milton i Eva Seeley. 1935. ta linija je i službeno priznata.

Paul Voelker razvio je M`Loot liniju. Paul Voelker nije registrirao svoje pse, ali ih je prodao ljudima koji su ih naposljetku i registrirali. Među uzgajivačima vlada rasprava koji tip malamuta je pravi malamut. Usprkos tome, aljaškog malamuta smatraju pasminom koja je zadržala svoje prvotne osobine i karakteristike izgleda.