pasoddy.com

  Home>> O psima >> Afganistanski Hrt >> O pasmini

 

To sve su nazivi prelijepe pasmine koja je jako elegantna, neovisna i impozantna (kada prolazi afghan ulicom svijet staje i divi se, ali što je to zapravo afghan).
Afgan ima dugu svilenkastu dlaku u mnogo razlicitih boja. Neke boje imaju i čudne nazive npr. tamno plavi afgan je za moje oko boje čokolade ili crvena boja je za mene tamno zlatna.

Narav: Inteligentan je ali se njegove psihičke osobine često potcjenjuju zbog očite rezerviranosti prema gospodaru i strancima. Osjetljiv je, hrabar, vjeran, plemenit

Korištenje: Njegova je glavna odlika brzina. Stolječima je korišten u lovu na jelene, lopatare i divlje svinje. Stizao bi ih i bez zaustavljanja obarao. On je nepopravljiv neprijatelj domačih zivotinja, naročito kokoši i mačaka. Danas se ovaj hrt gotovo isključivo upotrebljava za trke pasa (trčanje za umjetnim zecom). Te su trke naročito omiljene u anglosaskim zemljama. Ovaj pas nije prikladan za stan, jer mu je potrebno dnevno pretrčati velike udaljenosti.

Napomena: Sve hrtove dijelimo prema obliku tijela i obliku ušiju u tri grupe:
- prva grupa su sredozemni hrtovi, sa uspravnim ušima a na čelu im je faraonski pas s Malte i njemu slični sredozemni psi - španjolski i balearski podenco, portugalski podenco, sicilijanski cirneko i njima slični.
- drugu grupu čine orijentalni hrtovi koji imaju velike i ovješene uši, kao arapski, saharski azavakh, perzijski, afganistanski i slicni u azijskim zemljama.
- trecu grupu cine okoidentalni hrtovi kojima je karakteristika ruzino uho. Tu spadaju veliki i mali engleski, skotski, irski, madjarski, spanjolski, mali talijanski i ruski brzoj.

Zdravstveni problemi: Skloni su dilataciji želuca te mogu biti osjetljivi na lijekove.