SIBERIAN HUSKY
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Oddy >> O psima >> Siberian Husky >> Standard

FCI-Standard N° 270 / 24. 01. 2000.
DATUM STANDARDA : 02.02.1995.

CLASSIFICATION F.C.I. : Grupa 5
Špic tip i primitivni tip psa
Sekcija 1 Nordijski psi za vuću sanjki

 
 
OPĆI IZGLED
Sibirski Husky je radni pas srednje veličine, brz i lagan na svojim nogama, i gracioznih pokreta. Njegovo kompaktno i dobro odlakano tijelo, uspravno dignute uši, i četkast rep odaju njegovo sjeverno poreklo. Njegov karakterističan hod je mekan lagan .Njegove tjelesne proporcije i oblik odaju njegov osnovni balans snage, brzine i izdržljivosti.Muzijaci nikad ne izgledaju grube građe, a ženke nisu slabašne građe. U pravim uvjetima, nikad nemaju prekomjernu težinu.
TEMPERAMENT
Karakterističan temperament je prijateljski i blag, ali u isto vrijeme oprezan i radoznao. Ne posjeduje kvalitete psa čuvara, niti je previše sumnjičav prema strancima ni agresivan prema drugim psima.Neka vrsta uzdržanosti i dostojanstvenosti može se očekivati kod zrelih pasa. Njegova inteligencija, prilagodljivost i prodorna narav čini ga prihvatljivim kompanjonom i vrijednim radnikom.
GLAVA
GLAVA: Izraz je oštar ali prijateljski., radoznao i čak nestašan. OČI: bademaste umjereno razmaknute i postavljene malo ukoso.
OČI:
mogu biti smeđe, plave, zelene ,moguće su i oči različite bijele ili "arty colored"
UŠI: srednje veličine, trokutastog oblika, blago zaobljene na vrhu, malo razmaknute i postavljene na vrh glave. One su debele dobro odlakane, blago ispupčene na zadnjem dijelu, i uspravne.
LUBANJA: srednje veličine u proporcionalna tijelu, blago zaobljena na vrhu blago se sužava prema očima .
STOP: Dobro definiran i njuška je ravna od stopa do vrha nosa.
NJUŠKA: srednje duzine, razdaljina od vrha nosa do stopa je jednaka razdaljini između stopa i zatiljka. Njuška je srednje širine koja se postepeno sužava do nosa, sa vrhom koji nije ni okrugao ni kockast.
NOS: crn kod sivih, žutomrkih i crnih pasa. Prihvatljiv je i ružičasti ili snježni nos.
USNE:
dobro pigmentirane i priljubljene.
ZUBI
:Zubalo makazasto.
VRAT
Srednje duzine, ponosno nošen u obliku luka kad pas stoji, Kada se kreće u kasu, vrat je izdužen tako da je glava neznatno isturena naprijed.
LEĐA
Ravna i čvrsta, prava od grebena do korena repa. Srednje su duzine, ni grbava ni ulegnuta (sedlasta) zbog prevelike duzine.Slabine su mršave i zategnute, uze nego grudni kos, i blago uvučene. Sapi se protezu od kičme pod blagim uglom, ali tako ne da smanje potisak zadnjih nogu.
TIJELO
GRUDNI KOŠ: dubok i jak, ali ne preširok, sa najdubljom točkom iza nivoa laktova. Rebra su dobro zaobljena i odskaču od kicmenog stuba, ali su pljosnata sa strana , da bi omogućila slobodno kretanje.
REP
Dobro odlakan rep lisičjeg oblika, koren usađen malo ispod gornje linije leđa, obično nošen u gracioznom luku iznad leđa kada je pas u pažnji. Dignut rep, rep se ne smije savijati ni na jednu stranu tijela, niti držati ravno iza leđa. Opušten rep je normalan kada pas miruje.Dlaka na repu je srednje duzine i prosječno iste duzine i na vrhu i stranama i korenu, dajući izgled okrugle četke. Mane: ravan ili suviše savijen rep, suviše nisko ili visoko usađen, uspravno nošen rep
UDOVI
PREDNJI UDOVI:
RAMENA lopatica je priljubljena unazad. Gornji ugao ide blago unazad od točke ramena do lakta, i nikad nije vertikalna sa zemljom. Mišići i ligamenti koji vezuju ramena sa grudnim košem su čvrsti i dobro razvijeni.
PREDNJE NOGE: kada stoji, gledano spreda, noge su umjereno razmaknute, paralelne i prave, sa laktovima blizu tijela koji nisu okrenuti ni unutra ni napolje. Gledano sa strane, zglobovi su neznatno nakrivljeni , sa skočnim zglobom jakim, ali fleksibilnim. Kosti su jake ali nikad teške. Duzina nogu od lakta do tla je neznatno veća od razdaljine od lakta do vrha ramena. Peti prst na prednjim nogama može se odstraniti.
ŠAPE ovalne ali ne duge, srednje veličine, kompaktne i dobro odlakane između prstiju i jastuč0ćca. Jastučići su tvrdi i zadebljali i elastični. Sape nisu okrenute ni unutra ni vani kad je pas u prirodnom položaju.
ZADNJI UDOVI : Gledano od pozadi dok stoji, zadnje noge su umjereno razmaknute i paralelne.Butine su mišićave i jake, koljena dobro savijena, skočni zglob dobro definiran i spušten nisko prema zemlji. Peti prst , ako ga ima, treba odstraniti.
HOD
Karakterističan hod je mek, lagan i bez napora. On je brz i lagan na nogama, i zato ga u ringu treba voditi na opuštenom povodniku umjereno brzim kasom, kako bi pokazao dobar zamah prednjih i dobar potisak zadnjih nogu. Kada se gleda sa prednje strane dok se lagano kreće,trag nije u jednoj liniji, ali kako ubrzava, ugao nogu ide prema unutra sve dok sape ne dođu na liniju koja je točno ispod longitudinalnog centra tijela. Kako hod postaje brzi, i trag se promjeni, prednje noge i zadnje noge i dalje ostaju nošene pravo i pravilno, sa laktovima i koljenima, koji nisu okrenuti ni unutra ni napolje.Svaka zadnja noga pada u stopu prednje noge na istoj strani.Dok se pas kreće linija leđa ostaje mirna i čvrsta i prava. Mane: kratak, propinjući ili odsječen hod, težak ili talasat hod, ukrštajući ili uvijajući hod.
DLAKA
Krzno sibirskog haskija je dvostruka i srednje duzine, dajući izgled dobre odlakanosti, ali nikad nije toliko duga da prikrije jasnu liniju tijela psa. Podlaka je mekana i gusta, i dovoljne duzine da podrži vanjsku dlaku. Zaštitna dlaka vanjskog krzna je prava i na neki način glatko leži , nikad oštra i gruba niti strši.sa tijela. Nedostatak podlake za vrijeme sezone linjanja je normalan. Trimovanje brkova i dlake između prstiju i okolo stopala je dozvoljeno. Trimovanje bilo kog drugog dijela je nedozvoljeno i kažnjava se. Mane: duga, gruba ili čupava dlaka, Struktura previše svilenkasta ili suviše oštra.
BOJA
Sve boje od crne do cisto bijele. Različite vrste maske na glavi su opće., uključujući i neke sare koje nisu pronađene kod drugih vrsta.
VISINA
Mužjaci od 53 do 59.7 cm u grebenu, a ženke od 50 do 55.7 cm.
TEŽINA
Mužjaci od 20.5 do 27.5 kg a ženke od 15.9 do 22.7 kg.
GREŠKE
- oči suviše ukoso ili suviše približene.
- prevelike usi u odnosu na glavu, široko razmaknute i usi koje nisu podignute.
- glava nezgrapna ili teška, kao i previše uska
- nedovoljno izražen stop
- bilo koji drugi zagriz osim makazastog
- njuška koja je previše odsječena ili previše gruba, njuška suviše duga ili suviše kratka
- vrat prekratak i nabijen ili predugačak
- slaba ili labava, nezategnuta leđa, ulegnuta leđa
- ravan ili suviše savijen rep, suviše nisko ili visoko usađen, uspravno nošen rep
- ravna ramena; labava, slobodna ramena
- slabi zglobovi, preteške kosti , preuzak ili preširok razmak između prednjih nogu, izbačeni laktovi
- Mekani i rašireni prsti, sape prevelike i nezgrapne, sape premalene i nježne, prsti okrenuti naprijed ili nazad
- ravna koljena, kravlji zglobovi, preuzak ili preširok zadnji razmak
- duga, gruba ili čupava dlaka, Struktura previše svilenkasta ili suviše oštra
- kratak, propinjući ili odsječen hod, težak ili talasat hod, ukrštajući ili uvijajući hod
DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
- Psi veći od 59.7 i ženke od 55.7 cm.
Sibirski Husky

 
Brundo 2005