LUCERNSKI GONIČ
Video movie


>> Home >> O psima >>
Lucerne Hound >> O pasmini

  

 

Lucernski goniči jedan su od četiri danas priznata varijateta švicarskog goniča, pasmine koja potječe iz Švicarske, Lucerna. Pasmina je vrlo stara, postoje dokazi koji upućuju na to da je postojala još u doba Rimskog Carstva. Veoma malo primjeraka može se pronaći izvan domovine njihovog porijekla, Švicarske.

To su živahni, snažni i odvažni psi odličnoga njuha i snažnoga glasa, te skladnog i plemenitog izgleda. Spadaju u srednje velike pse, visine od 47 – 59 cm. Kretanje je slobodno i elegantno. Glava im je duga, suha i uska, sa slabo izraženim stopom, blago konveksnog profila njuške, iražene potiljene kosti, sa izrazito velikim padajućim ušima, nisko nasađenima, te odaje dojam velike plemenitosti. Vrat je snažan ali elegantan, sa labavom kožom na podvoljku. Tijelo je kvadratično, mišićavo i snažno, s dubokim prsnim košem, noge snažne sa čvrstim velikim šapama. Dlaka je kratka, priljubljena uz tijelo, "plave" boje tamo gdje se miješaju crna i bijela dlaka, sa crnim pločama ili plaštom. Na njušci, iznad očiju, na prsima i nogama jelenje je boje. Od ostalih švicarskih goniča, lucernski se razlikuje isključivo po boji:

Bernski gonič (Berner Laufhund) bijele je boje sa crnim sedlom ili pločama, te jelenje boje na njušci, iznad očiju, na prsima i nogama; Jurski gonič (Bruno du Jura) crne je boje sa jelenjim oznakama na njušci, iznad očiju, na prsima i nogama; te Švicarski gonič (Schwyzer Laufhund) bijele boje sa sedlom ili pločama narančasto jelenje boje.

Zbog upornosti se često koriste u lovu na teško prohodnim terenima. Kada gone, njihov glas je snažan, prodoran i prilično specifičan jer često "tule" na tragu. Osim kao uporni, odlični goniči na gotovu svu divljač, mogu se koristiti i kao krvosljednici.

Veoma vole društvo drugih pasa, ljude, i druge životinje. Iako se u većini slučajeva koriste kao lovački psi koji uživaju u radu, zbog svog umiljatog karaktera i odanosti mogu biti i odlični kućni ljubimci i obiteljski psi. Održavanje dlake vrlo je lagano – potrebna su samo povremena isčetkavanja u vrijeme linjanja.

AutorPetra Dimić, uzgajivačnica Hunter's Enigma


 
Gentle Etna of Hunter's Enigma
Uzgajivačnica: : Hunter's Enigma

 
 English 
English
 
pasoddy.com 2005-2007