LANDSEER

>> Home >> O psima >> Landseer >> Standard

FCI standard: N° 226 /01.10.1997 GB
DATUM STANDARDA : 24. 08. .1960.
ZEMLJA PORIJEKLA : Njemačka, Švicarska
UPORABA : Čuvar
Klasifikacija FCI: Grupa 2 - Pinceri i Šnauceri, Molosi i švicarski pastirski psi, Sekcija 1 - Molosi, sa radnim ispitom
 
 
DOJAM
Landseer bi trebao davati dojam visokog, snažnog i dobro građenog psa.Noge su puno duže nego u Newfoundlanda,a posebno kod mužjaka. Kreće se snažnim i mišićavim nogama, gracioznog hoda.
GLAVA

Glava je vrlo velika sa dobro razvijenim zatiljkom. Dužina njuške je jednaka dubini njuške. Usne bi trebale biti što tanje, bez slinjenja. Tjeme treba biti bez bora sa kratkom, čvrstom dlakom. Glava bi trebala biti plemenitog izgleda. Obrazi srednje razvijeni, postepeno se sužavaju u njušku. Usta škarastog zagriza.

Uši: Srednje veličine. Kad su dignute dodiruju unutarnji dio očiju. Trokutastog izgleda, sa malo zaobljenim vrhom. Pozicija im je visoko na glavi ali ne previše iza. Uši moraju biti kratke fine dlake, rubovi dulje dlake mogu se naći na stražnjem dijelu korijena uha.

Oči: Srednje veličine, smeđe do tamno smeđe, svjetlosmeđe se mogu tolerirati. Očin koje su preblizu jedno drugom su nedostatak kao i svijetle oči(svijetlo žute).Oči su prijateljskog izgleda,oblika badema ne trepću.

VRAT
Mišićav i širok vrat trebao bi biti poput jajeta i simetrično postavljena na ramenima. Duljina vrata trebala bi približno biti 3/4 do 4/5 od zatiljka do vrha nosa.
TIJELO
Veličina tijela je duple veličine glave. Leđa moraju biti ravna i ravnomjerna, široka i snažna. Mišićava ramena, prsa duboka i široka. Trbuh malo uvučen. Pozadina široka i mišićavih butina.

Prednji dio tijela: Snažni mišići spuštaju se od ramena do koščate nadlaktice, spojene u snažne kosti prednjih nogu. Noge su potpuno ravne i mišićave. Laktovi su blizu prsa. Prilično velika udaljenost od laktova do zemlje. Noge neznatno obrubljene kratkom dlakom.

Stražnji dio tijela: Svi stražnji dijelovi tijela su snažni i čvrsti. Stražnje noge kreću se slobodno, trebale bi imati jaču kost okruženu snažnim mišićima do širokih bedara. Rudimentarni prst trebao bi se ukloniti što je prije moguće.

NOGE
Velike i mišićave noge. Iščašena ili iskrivljena stopala također su nedostatak.Prsti su spojeni plivaćom kožicom koja treba biti snažna i skoro dotiče vrh prsta.
REP
Rep jak i prekriven čvrstom, gustom dlakom. Mora padati prema dolje kad je uzdignut, lagano zavijen rep je dopušten ali pri vrhu i kad je u pokretu. Zamršen ili kovrčav rep je također nedostatak.
DLAKA IBOJA
Dlaka, osim glave bi trebala biti dugačka i ravna i vrlo gusta, mekana na dodir, sa zdravom kožom ispod, ali ne tako gusta kao u crnog Newfoundlanda. Kod češljanja u krivom smijeru dlaka bi se trebala vračati na pravo mjesto. Blago valovita dlaka leđima i stražnjem dijelu tijela nije nedostatak.

Glavna boja dlake je čisto bijela sa crnim mrljama na trtici i leđima.Vrat,ispod vrata, trbuh, noge i rep moraju biti bijeli.Glava crna, sa bijelom njuškom i bijelom simetričnom crtom ni debela ni tanka koja razdvaja glavu na dva dijela i koja ide skroz do bijelog okovratnika. To je osobina ove rase i po njoj se prepoznaju.

VELIČINA
Visina u ramenima:
Mužjak 72-80
Ženka 67-72

Male razlike su dopuštene.

NAPOMENA
Mužjaci bi trebali imati 2 na izgled zdrava testisa, potpuno spuštena u mošnji
 
 

 
 English 
 
pasoddy.com 2005 - 2007