LANDSEER


>> Home >> O psima >>
Landseer >> Povijest

 
 

Prije 200-tinjak godina evropski ribari su primijetili velike, bijelo-crne pse na otoku Newfoundland. Zbog njihova privlačna izgleda ovi ogromni psi su dovedeni u Englesku. Ovi psi su bili prisutni na otoku u velikom broju i pomagali su ribarima pri izvlačenju mreža iz vode na obalu. Također su pomagali pri izvlačenju utopljenika na sigurno. Vjeruje se da su psi u velikom broju oko 1770 uvezeni u Englesku. Međutim, ovi psi su viđeni i mnogo ranije. Poznato je da postoji slika dječaka Henry Sidney, kasnije zvana "Earl of Romney", sa svojim bijelo-crnim Newfoundland psom.

Prvi pisani izvještaji o "su iz Newfoundland" su iz 1732. knjige "The Guentlem farrier". Iza nje slijedi "History of the Earth and Animated Nature" iz 1774. koju je napisao Oliver Goldsmith. To je vrlo opširna i impresivna opis "„psa iz Newfoundlanda".

1778 "Pas iz Newfoundlanda" prvi put je izvjestio E.A. Zimmerman u kontinentalnom dijelu Evrope. 1790 slijedi poznati rad Thomasa Bewicka "A Ggeneral History of Quadrupeds". Njegov rad sadrži crtež psa. Od tog momenta do 1880., nama je poznato najmanje 60 knjiga i veliki broj slika velikih bijelo-crnih pasa. Najpoznatija slika do sada je "A Distinguished Member of Humane Society" koju je naslikao poznati slikar životinja Sir Edwin Landseer 1838. Sir Elwin Landseer uvijek je slikao ove velike bijelo-crne pse i ti su psi danas poznati kao "Landseer pas". To objašnjava kako je Landseer dobio ime.

U Engleskoj ovi psi su se križali redovito sa crnim Newfoundlandom i uskoro je postala činjenica da nema razlike između ova dva psa osim u boji. Postepeno, postalo je jasnije da su bijelo-crni psi mnogo viši i aktivniji od crne vrste. Svatko je mogao jasnije uočiti razliku.

Prvo čistokrvno leglo Landseera je vjerojatno okoćeno u Nizozemskoj 1893.g. Međutim, ovi psi su križani sa crnim Newfoundlandom. Drugo leglo Landseera je okoćeno 1902. u Švicarskoj i ovo leglo se smatra prvim Landseerom na evropskom kopnu. Do 1960. pasmina Landseer E.C.T. nije bila priznata kao zasebna pasmina. Danas je ta pasmina zaštićena pod brojem 226 F.C.I.

Landseer-Newfoundlandlandi obićno imaju više crne boje na tijelu i crnje glave. Ime "Landseer Newfoundland" najčešće se koristi da bi pokazao boju Newfoundlanda. No to nije isto kao Landseer e.c.t. Osim boje, osobine su takođe drukćije: Landseer E.C.T. je mnogo aktivniji i ostaje aktivan do svog posljednjeg dana. Newfoundland je obićno nešto mirniji. 
 English 
 
pasoddy.com 2005-2007