ENGLESKI SETTER
kontakt
Knjiga gostiju
info

>> Oddy >> O psima >> English Setter >> Standard

FCI standard: N° 2 / 07. 09. 1998 GB
DATUM STANDARDA : 24.06.1987.
Klasifikacija FCI: Grupa 7 - Kontinentalni ptičari Sekcija 2 - Britanski i irski setteri

 

 
 
 
OPČENITO
Prvi setteri nastali su u Francuskoj u 16. st. križanjem španjolskog goniča i tadašnjeg francuskog pointera. Prenesen je u Veliku Britaniju tri stoljeća kasnije, oblikovao ga je vješt uzgajivač Edward Lawerack u današnjeg krasnog psa divne naravi.
OPĆI IZGLED
Pas prepoznatljiv po svilenoj i dugoj dlaci koja se spušta niz donji dio vrata, grudnog koša i abdomena, repa te zastavica na prednjim i zadnjim nogama. Osnovna boja je bijela sa crnim, smeđim, ili kombiniranim pjegama. Visina mužjaka mjerana od tla do grebena je oko 25 in (64 cm), dok su ženke niže za jedan inč (2.5 cm).
GLAVA
Duga glava s naglašenim stopom; usnice dobro razvijene, ne ovješene; njuška debela, široka, crna ili crnkasta; oči velike sjajne, blagog izraza, boje lješnjaka; uši ovješene, naborane;
REP
Lagano svinut, s resama.
BOJA
Crna i bijela, bijela i poput limuna, bijela i narančasta, bijela i smeđa, trobojna (crna, bijela i palež). Točkice mogu biti manje ili više brojne, mrlje veće ili manje.
DLAKA
Dlaka treba da bude glatka, svilenasta, nikad kovrčava, tvori duge rese na grlu, straga na nogama, na bedrima.
VISINA
Mužjaci od 65 do 69 cm, ženke od 60 do 65 cm..
TEŽINA
Od 27 do 30 kg
NARAV
Pitom, osjetljiv, veseo, prijateljski, brzih refleksa, privržen, discipliniran. Može ga se lijepo odgojiti strpljenjem i uvjeravanjem.
KORIŠTENJE
Riječ “setter” dolazi od “sitting”, sjediti. Setter zaista u času stajanja gotovo sjedne. Od njegovih najboljih svojstava treba spomenuti izvanredan njuh, koji mu dozvoljava da primjećuje divljač i nekoliko sati nakon što je prošla. Osim toga, setter je brz, neumoran, aktivan, snažan, prikladan za svaki teren, pa i za močvaru. Otporan je na hladnoću i vrućinu. Prikladan je za svaku vrstu lova, naročito za lov s lovcem – pojedincem.
Engleski setter

 
 
Brundo 2005